Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Desnica: Igre proljeća i smrti gostovanje Teatra VeRRdi u ARL

23.10.2019. u 19:30 - 20:40
 Teatar VeRRdi iz Zadra gostovat će u Dubrovniku u Art radionici Lazareti  23. listopada u 19:30 sati s predstavom Desnica: igre proljeća i smrti.

Predstava “Desnica: Igre proljeća i smrti” je monodrama s elementima lutkarstva po motivima Proljeća Ivana Galeba, Vladana Desnice, a u produkciji Teatra VeRRdi iz Zadra. Premijerno je izvedena 19.11.2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar i uspješno se razvija kao umjetnički i društveni proizvod u cilju afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegovog humanističkog filozofskog stajališta te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je nastalo, ne samo u cilju promocije umjetničkog djela i filozofije, nego i afirmacije međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju.Predstava specifičnog tonskog i vizualnog dizajna suptilno prenosi meditativnu atmosferu i misao romana, a teatar je u službi pažnje na tekst. Dramaturgija unutarnjom logikom nenametljivo vodi digresiju kao vodiča radnje, a glumac u dijalogu s lutkom igra pripovjedno kazalište, vješto i neopterećujuće, uz glazbu Bojana Gagića koja uz Desničin tekst na kraju mnoge gledatelje dovede u stanje da požele da to još satima traje.

“Mala predstava velike snage, monodrama teškog suživota čovjeka sa samim sobom, glumca i pripovjedača, živog stvora na pozornici i lutke. No, prije svega toga, posveta velikom piscu i njegovoj samoći, koja u kazališnoj tišini odzvanja još glasnije. Istodobno, konkretni plod nastojanja zadarskog izvaninstitucionalnog Teatra VeRRdi i Jurja Arasa samog na drukčijoj vrsti očuvanja pomalo već i zanemarene suvremene književne baštine.”
Igor Ružić, izbornik 26. Marulićevih dana.

Predstava je do sada gostovala na Marulićevim danima u Splitu, u ZKM – u u Zagrebu, na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli, Danima kaštelanskog kazališta, CZKD – u Beograd, TKT Tuzla, Glej Ljubljana…

KRITIKE:

http://www.kazaliste.hr/index.php?p=article&id=2252
http://kontrapress.com/clanak.php?rub=ARTivizam&url=Ko-se-boji-Desnice-jos
http://www.kulturpunkt.hr/content/da-neko-negdje-krikne

Desnica: Igre proljeća i smrti
Autor: Vladan Desnica
Dramaturgija prema motivima romana Proljeća Ivana Galeba: Juraj Aras
Režija: Juraj Aras
Glazba: Bojan Gagić
Odlomak “Danas je nedjelja…” interpretirao Tomislav Baran
Igra: Juraj Aras
Oblikovanje svjetla, tona i scene: Bojan Gagić i Juraj Aras

Voditelji tona i svjetla: Bojan Gagić / Mate Petričević / Frane Papić
Fotografija knjižice: Marija Milin
Asistent produkcije: Nenad Pepić

Ambijentalni ton za potrebe predstave snimljen je na razmeđi Ravnih Kotara i Bukovice u proljeće 2014.

Produkcija Teatro VeRRdi 2015.

Info

Datum:
23.10.2019.
Vrijeme:
19:30 - 20:40
Događanje kategorije:
, ,

Lokacija

DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa