Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Premijera: Alkestida // Euripid

14.09.2019. u 21:00 - 22:30 60kn

L. Kaštelan prema Euripidu
ALKESTIDA
Redateljica: Livija Pandur

Pretpremijera: 13. rujna u 21h
Premijera: 14. rujna u 21h
Reprize: 15., 19., 20. & 21. rujna u 21h

Euripidova Alkestida, prikazana u Ateni 438. pr.Kr., najstarije je sačuvano djelo tog antičkog tragičara koji svojim dramama izravno korespondira s našim vremenom i ne silazi sa svjetskih pozornica. Alkestida je možda njegova najzagonetnija drama, uvijek iznova otvorena različitim interpretacijama, pa tako i ovoj verziji Lade Kaštelan koju režira Livija Pandur u Kazalištu Marina Držića.

Najiščekivanija premijera 2019. u dubrovačkom teatru je zakazana za 14. rujna, a riječ je o verziji koja Alkestidinu tajnu osluškuje i prosljeđuje, ne pokušavajući je riješiti. Susret s vlastitom smrtnošću i s gubitkom u korijenu je ljudskog postojanja, granična situacija u kojoj se preispituje sve što jesmo ili nismo, testiraju se granice ljubavi.

O predstavi je više rekla slovenska glumica Katarina Stegnar koja igra naslovnu ulogu, inače prvakinja Slovenskog mladinskog gledališča: “Jako mi je drago sudjelovati u ovom projektu, bila sam jako uzbuđena kada su me redateljica Livija Pandur i ravnatelj Paolo Tišljarić zvali da dođem u Dubrovnik. Koncept je da je Alkestida kao lik strankinja, ali moram reći da se poslije ovog rada ne osjećam tako. Odlična je također situacija, da mogu raditi u nekoj čistini, u smislu da nikoga ne znaš i nitko tebe ne zna i da sve te neke interakcije koje su bile prije ne znače ništa te moraš i možeš i odraditi sve 100%.

Sretna sam što sam upoznala sve te ljude i odlična je atmosfera u teatru, mislim da će biti super predstava. Alkestida je lik o kojemu je Euripid napisao dramu, a Lada Kaštelan napravila svoju verziju teksta. To je žena koja se žrtvuje za svog muža, umire umjesto njega i u šutnji ispriča svoju intimnu priču o velikoj ljubavi, a i o velikom gubitku. Smrt je situacija za koju svi mislimo da je znamo, a kad dođe, svi ostajemo goli. Drugačije je, kad te smrt nađe sama, ili kad se za nju svjesno odlučiš ili kad možeš odlučiti, tko ide prvi. Imam pozitivnu tremu i naravno osjećam veliku odgovornost.”

Redateljica: LIVIJA PANDUR
Adaptacija teksta i dramaturgija: LADA KAŠTELAN
Scenograf: NUMEN (SVEN JONKE)
Kostimografkinja: DANICA DEDIJER
Skladatelj: SILENCE (BORIS BENKO / PRIMOŽ HLADNIK)
Oblikovateljica svjetla: VESNA KOLAREC
Suradnica scenografa: IRENA KRALJIĆ
Asistentica redateljice: MATEJA KOKOL
Asistentica kostimografkinje: ANDREA MARIĆ
Fotograf: ALJOŠA REBOLJ

IGRAJU:
Alkestida: KATARINA STEGNAR
Admet: IGOR KOVAČ
Heraklo: ZDESLAV ČOTIĆ
Admetova majka: GLORIJA ŠOLETIĆ
Gosti: MIREJ STANIĆ, NIKA LASIĆ, VINI JURČIĆ, HRVOJE SEBASTIJAN, BOJAN BERIBAKA

Info

Datum:
14.09.2019.
Vrijeme:
21:00 - 22:30
Cijena:
60kn
Događanje kategorije:
,
Website:
https://kmd.hr/l-kastelan-prema-euripidu-alkestida/

Organizator

Kazalište Marina Držića
Telefon:
(020) 321-088‎
Email:
ured@kmd.hr
Website:
www.kmd.hr

Lokacija

Kazalište Marina Držića
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa