Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Ana Opalić “Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2021.)” – Izložba fotografija

23.07. u 17:00 - 21:00

Izložba Ane Opalić “Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2021.)” bit će otvorena u Galeriji Otok u ponedjeljak 19. srpnja u 20:30 sati.                                                     Ovom vas prilikom pozivamo da posjetite Galeriju Otok.

Izložba se može pogledati do 13. kolovoza svakog radnog dana od 17 do 21 sat; a u drugim terminima prema dogovoru i najavi.

O izložbi piše Helena Puhara:
“Nekoliko desetaka, preko stotinu, ovom prilikom izloženih fotografija, malog, kućnog formata, jedne te iste osobe, promatramo kao nešto vrlo blisko, osobno. Nešto na što bismo mogli naići u bilo kojem foto album ili folderu na kompjuteru bilo koje osobe, ne nužno fotografa.
Naime, Ana Opalić, već dugi niz godina, od 2009., fotografira Martinu, svoju djevojku i životnu partnericu kroz neposredno gledane, osobne i intimne situacije.
Nameće se pitanje, što je to što ove Anine dnevničke zapise odvaja od mora fotografija voljenih osoba, na kakve bismo mogli naići pretresemo li, pa gotovo svako, kućanstvo?
Iako već prvi pogled ne ostavlja dojam aranžiranih portreta, reprezentativnih slika koje bi na simboličkoj razini predstavljale karakter fotografirane osobe, jednostavnost i lakoća prikazivanja širokog spektra situacija i osjećaja, pozicionira ovaj ciklus između istine (dokumenta) i umjetničke aktivnosti. Autoricu zanima sve, život u cjelini, svaki njegov segment.
Na fotografijama se ne prikazuje samo portretirana osoba, Martina, već i ono zajedničko osobno tj. (ne)vidljiva veza dviju, odnosno triju osoba, nekog intimnog, vrlo određenog trenutka. Martinina raspoloženja čitljiva su i na razini komunikacije s objektivom: tuga, sreća, ljutnja, ljubav, erotika … zrcali se u njenoj indiferentnosti ili opažaju same kamere. U nekim trenucima, kad zanemari da je objekt snimanja, opuštena je i ostavlja dojam da, između nje i fotografkinje, fotografskog aparata nema. Samo osjećaji. Na jednoj razini fotografije su i manifest ljubavi, razumijevanja i tolerancije.
S druge strane, dvojnost fotografskog i osobnog pogleda isprepliće se. Kao da nema stilizacije, ali odnos prema kadru, jednako kao i odnos prema svjetlu, vrlo je suptilan.
Prikazani fragmenti svakodnevnog života – kućne žanr scene, priroda, društvo, gotovo filmskom estetikom i narativnošću, nadilaze i transformiraju individualno u kolektivno. (…)”

Ana Opalić
Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2021.)
Galerija Otok, Art radionica Lazareti
19. srpnja – 13. kolovoza 2021.

radno vrijeme Galerije Otok:
pon – petak 17 – 21 h, a u drugim terminima prema dogovoru

kontakt: Art radionica Lazareti; Frana Supila 8, Dubrovnik
tel: 020/324633
e-mail:arl@arl.hr
FB: @ARL.Dbk www.arl.hr

Produkcija: ARL 2021.
(Srdjana Cvijetić, Eta Kačić, Petra Marčinko, Nikša Vukosavić )
Tehnički postav: Nikša Vukosavić

Program Galerije Otok podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Rad ARL u 2021. podržavaju i omogućuju: Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

 

Info

Datum:
23.07.
Vrijeme:
17:00 - 21:00
Događanje kategorije:
, ,

Lokacija

Galerija Otok
Frana Supila 8
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020-324-633
Website:
www.arl.hr