Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

D. Fo: Ne plaćamo, ne plaćamo!

15.11.2019. u 20:00 - 21:30 60kn

Redatelj, dramaturška obrada, tekst songova: IVICA KUNČEVIĆ

Scenograf: MARIN GOZZE

Kostimografkinja: DANICA DEDIJER

Skladateljica: PAOLA DRAŽIĆ ZEKIĆ

Oblikovateljica scenskog pokreta: ZRINKA JAPUNČIĆ

Oblikovatelj svjetla: MARKO MIJATOVIĆ

Autor fotografija: HRVOJE MARGARETIĆ

Autor video kampanje: MIRAN BRAUTOVIĆ

 

IGRAJU:

Luka: BRANIMIR VIDIĆ

Ana: IZMIRA BRAUTOVIĆ

Ivan: LUJO KUNČEVIĆ

Ivana: NIKA LASIĆ

Inspektor, policajac, pogrebnik, stari: EDI JERTEC

Dario Fo je talijanski kazališni glumac, redatelj i pisac, rođen 24.03.1926., a umro 13.10.2016. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1997, jer se ‘nadmeće sa srednjovjekovnim žonglerima, mimicima i dvorskim ludama, šibajući autoritete i ističući dostojanstvo potlačenih.Kroz mješavinu smijeha i ozbiljnosti govori o izrabljenima, o nepravdama u društvu, pomažući nam da ih smjestimo u širi povjesni kontekst.’

Dario Fo je možda i najneobičniji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Kazališnu karijeru započeo je u Milanu kao radijski komičar i kabaretist izvodeći svoje tekstove kao što su Prst u oko (Il dito nell’occhio, 1953) i Zdravi za ludnicu (Sani da legare, 1954.). Od 1958. sa suprugom Francom Rame, također glumicom, uprizoruje političke satire: Arkanđeli ne igraju na fliperu (Gli arcangeli non giocano a flipper,1959.), Sedma: kradi malo manje (Settimo: ruba un po’ meno, 1964.) i dr.

Tako je i jedan od najcjenjenijih njegovih komada Ne plaćamo, ne plaćamo! napisan 1974. kada je njegov i Ramin Collettivo teatrale La Comune dobio (do 1980.) na korištenje Palazzina Liberty, napuštenu zgradu nekada prosperitetnog restorana. Predstava po tom tekstu izvođena je u sezoni 1974./5. kao poticaj za diskusije s otpuštenim radnicima, štrajkašima i imigrantima bez perspektive. Početak zapleta komada je kada Ana, žena koja je nedavno dobila otkaz, dolazi s mnogo hrane iz supermarketa u kojem su kupci odbili platiti po njihovom mišljenju previsoke scene. Oni plaćaju pola cijene, a vrlo brzo nakon što se u raspravama u Libertyju konstatira da je to neuvjerljiva fantastika, počinje se u nekim milanskim supermarketima masovno provoditi takvo poluplaćanje, što izaziva uzbuđene reakcije vladajućih društvenih struktura, a dnevnik Giornale Nuovo s izdavačem Berlusconijem tužio je kazališni kolektiv La Comune sudu kao začetnike tih događanja. No prilično iznenađujuće, nisu im izrečene nikakve kazne jer je sud ustanovio da je prava vrijednost tako plaćenih artikala bila upravo upola manja od istaknute cijene.

Info

Datum:
15.11.2019.
Vrijeme:
20:00 - 21:30
Cijena:
60kn
Događanje kategorije:
,
Website:
https://kmd.hr/d-fo-ne-placamo-ne-placamo/

Organizator

Kazalište Marina Držića
Telefon:
(020) 321-088‎
Email:
ured@kmd.hr
Website:
www.kmd.hr

Lokacija

Kazalište Marina Držića
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa