Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Dani europske kulturne baštine: IZLOŽBA KONAVOSKIH LIŠAJEVA / Stijepo Mijović Kočan i Mirjana (Smažil) Pejaković Kočan

20.09. u 19:00 - 20:00

Manifestacija Dani europske baštine održat će se tijekom rujna i listopada 2021. godine sa zajedničkom temom Baština za sve. Dubrovačke knjižnice manifestaciju otvaraju s izložbom fotografija konavoskih lišajeva književnika i pjesnika Stijepa Mijovića Kočana i njegove supruge pjesnikinje Mirjane Pejaković Kočan, koja će biti postavljena 20. rujna 2021., u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Izložba se sastoji od fotografija lišajeva (simbioza hifa gljiva i cijanobakterija ili jednostaničnih zelenih algi) koji su fotoaparatom zabilježeni tijekom 2020. godine uglavnom u Đurinićima, na Kočanovu gumnu, na stožeru i na obližnjim suhozidima općine Konavle. Sam autor rekao je kako su lišajevi ‘preteča apstraktnom slikarstvu’.

Izložba će biti otvorena do 10. listopada 2021.

Cilj je ovogodišnje manifestacije potaknuti zajedništvo, suradnju, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu. Odabrana tema omogućuje naime usmjerenost na različite društvene skupine koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost.

Stijepo Mijović Kočan (Đurinići u Konavlima, 14. travnja 1940.) hrvatski književnik, pjesnik, putopisac, scenarist i redatelj. Doktorirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine disertacijom “Pjesništvo Josipa Pupačića”. Uz književni (preko 20 zbirki pjesama), novinarski i prosvjetni rad, profesionalni je filmski redatelj te je, najviše za televiziju, ostvario desetke dokumentarnih, obrazovnih, feljtonističkih i igranih filmova (Posljednji klačinar, serija Život, a ne film, Prevlaka, ćaćina tamburica, kasnije istoimena knjiga, čime je započeo ciklus Moja priča o Hrvatskoj, Pređi rijeku ako možeš, scenarij, Baka Bijela, režija i scenarij, tv-drame Daksa, otok bumerang, Konavle kultura kamena itd.). uz dvije fonografske režije, prema vlastitim prilagodbama Ilirae lira (LP hrvatskog narodnog preporoda) te Gundulićeva Dubravka. Pokretač je Konavoskoga zbornika (1982.), za što je prethodno valjalo osnovati Konavle, društvo za znanstvene i kulturne djelatnosti, s nekim drugim intelektualcima iz Konavala, da bi se zbornik i monografija mogli tiskati kao stanovit odgovor velikosrpskom svojatanju. Član Matice hrvatske od 1966., jedan od njezinih obnovitelja i član Upravnog odbora 1990. godine. Predavao je na sve tri razine obrazovanja: u osnovnom, srednjem i visokom školstvu. Jedan je od pionira hrvatskoga televizijskog novinarstva. Stijepo Mijović Kočan otac je poznatog hrvatskog novinara Marcela Holjevca Kočana.

 

 

Info

Datum:
20.09.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr