Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

DKKI 2018. // Otvorenje manifestacije + izložba: Galerija Flora

14.11.2018. u 19:30 - 20:30

Uz svečano otvorenje DKKI 2018. u terminu 14. studenog od 19:30h u Luži / KIno Sloboda, održat će se i otvorenje izložbe plakata Galerija Flora(prezentacija recentnog djelovanja (2014. – 2018.)

Zalažući se za promociju likovne umjetnosti i dignitet umjetničkog poziva, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik kao strukovna udruga gotovo pola stoljeća sustavno radi na prezentaciji rada svojih članova te upoznavanju dubrovačke javnosti s postignućima suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu. Svoje programe HDLUDU realizira u Florinom domu u Lapadu, nekadašnjem atelieru Flore Jakšić (1856.-1943.), koji je slikarica oporučno ostavila na brigu i korištenje umjetnicima. U trenutku kada u Dubrovniku nije bilo niti jednog javnog ateliera, niti prostora stalno namijenjenog za izlaganje umjetnina, bila je to gesta bez premca. U oporuci slikarica navodi: „Ovom mojom čednom ustanovom želim prinijeti umjetničkom razvitku Lapada i želji moga srca, da umjetnici zalaze u Dubrovnik i Lapad, te da imaju gdje da se odmore, odlože svoje slike ili da u Domu slikaju ili da tu priređuju izložbe. Dođe li koji umjetnik iz ostalih zemalja, neka ga Uprava uvijek primi kao dragog gosta, te i njemu prepusti u mome Domu izložbu, odmorilište tokom dana ili slikanje, tako da ovaj mali Dom, što sam ga marom sagradila bude malo i toplo ognjište umjetnosti.“

Kao i davne 1931. godine, kada Flora Jakšić piše svoju oporuku, Florin dom je sve do danas ostao usamljen primjer utočišta kulture i umjetnosti na prostoru Lapada. Slikaričin atelier i vrt u lapadskoj uvali mjesto su kontinuiranih nastojanja da se u komercijaliziranom okružju Lapada i Dubrovnika umjetnicima i umjetničkoj publici pruži mogućnost za stvaranje i boravak, za međusobno upoznavanje, za izmjenu iskustava, za doživljaj svijeta izvan potrošačkog diskursa. Usprkos općoj klimi, koja kao da podstiče sustavnu relativizaciju, pa i zatiranje vrijednosnih kriterija u svim djelatnostima, pa tako i u umjetničkoj, HDLUDU kroz rad Galerije Flora iz godine u godinu nastoji održati i unaprijediti razinu sadržaja koje nudi svojoj stalnoj publici i slučajnim posjetiteljima.

Uz skroman osvrt na ranije faze, u fokusu izložbe je recentno djelovanje Galerije Flora, u kojoj je u posljednjih pet godina priređeno gotovo 70 izložbi i drugih događanja, te predstavljen rad niza suvremenih dubrovačkih, hrvatskih i inozemnih umjetnika srednje i mlađe generacije. Djelatnost Galerije predstavljena je kroz medij plakata, tradicionalnog i (još uvijek) učinkovitog načina oglašavanja događanja, medija koji je sam davno stekao umjetnički legitimitet. Osim podsjetnika na umjetnike i njihova djela, izložba tako pruža uvid u vizualni identitet Galerije Flora te nastojanje da se i kroz dizajnerska rješenja publici prezentira i približi rad umjetničkog udruženja. Na izložbi je prezentiran izbor plakata koje je u razdoblju od 2014. do 2017. godine oblikovao umjetnik Luko Piplica te od 2018. godine novi vizualni identitet Galerije Flora i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik dizajnera Zorana Đukića.

Info

Datum:
14.11.2018.
Vrijeme:
19:30 - 20:30
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovačka razvojna agencija DURA
Telefon:
+38520 638 236
Email:
info@dura.hr
Website:
http://www.dura.hr/

Lokacija

Luža
Luža 1
Dubrovnik, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa