Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Dubrovački karavanski put – mapiranje kulturnog krajolika

26.11. u 18:30
Od 15.11.2019. u 18:30
- 15.12.2019. u 19:30

Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i udruga PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru

pozivaju Vas na otvorenje izložbe ‘Dubrovački karavanski put’ Ane Opalić i Davida Kabalina koje će se održati u petak, 15. studenog, u 18 sati, u četvrtoj i petoj lađi Lazareta.  Prije samog otvorenja David Kabalin održat će kratko izlaganje o projektu.

Izložba će biti otvorena do 15. prosinca i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14.

‘Dubrovački karavanski put’ projekt je istraživanja i revalorizacije drevnog karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik s njegovim širim zaleđem. Prolazeći Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom,  spajao se u Nišu na magistralni put koji i danas povezuje Europu i Istambul. Premda je taj put stoljećima bio temeljem postojanog gospodarskog i kulturnog razvitka grada, kao i čitave jugoistočne Europe, postupno je iščeznuo iz kolektivne svijesti.

No, s obzirom na intenzitet robne i intelektualne razmjene te trajan utjecaj puta na krajeve kojima je prolazio, moguće je govoriti o pravom kulturnom krajoliku kojega je Dubrovački karavanski put bio generatorom i okosnicom. Posredstvom iznenadjujuće obimne putopisne literature o tom putu, formiran je i dominantni diskurs o europskom jugoistoku koji je u mnogim aspektima i danas aktualan.

Slikovitost i raznovrsnost prirodnih elemenata kojima put prolazi, dodatno naglašene njegovim vijuganjem zahtjevnim terenom, čine ne manje bitan, a doživljajno svakako dominantan sloj spomenutog kulturnog krajolika.

Izložba i publikacija koja će uslijediti rezultat su višegodišnjeg istraživanja putopisnih i kartografskih izvora te mapiranja lokaliteta i pokušaja rekonstrukcije trase nekadašnjeg karavanskog puta na osnovu kojeg su autori prošle godine poduzeli četverodnevno terensko istraživanje / fotoekspediciju od Dubrovnika do Niša.

Izložbu je u suradnji s udrugom PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru za Grad Dubrovnik organizirala Dubrovačka baština d.o.o. (u sklopu postprojektnih aktivnosti projekta „Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika“).

Info

Od:
15.11.2019. u 18:30
Do:
15.12.2019. u 19:30

Lokacija

Lazareti
Ulica Frana Supila 8
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa