Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Gostovanje putujućeg kazališta za djecu i odrasle „Smješko“ s predstavom „Kakva majka,takva kći“

21.10.2019. u 19:00 - 20:00

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice u suradnji s Kazalištem Smješko’ dubrovačkoj publici poklanjaju duodramu ‘Kakva majka, takva kći’ o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, naše prve novinarke, rado čitane književnice i aktivistice.

„Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri tako poseban. Majke i kćeri…“, reći će Zagorka prema čijim je autobiografskim zapisima „Što je moja krivnja?“ i romanu „Kamen na cesti“ autorica teksta Frana Marija Vranković oblikovala priču koja prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negrovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine mlađe sestre Dragice, u Krapini 16. studenog 1897. godine. Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, glazbu Damir Šimunović, a u predstavi igraju Mia Krajcar (Marija Jurić Zagorka) i Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin).

Predstavom „Kakva majka, takva kći“ Kazalište ‘Smješko’ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu. Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Predstava „Kakva majka, takva kći“ odigrat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u ponedjeljak, 21. listopada u 19 sati. Ulazak je slobodan.

Info

Datum:
21.10.2019.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
,

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr