Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Izložba Đura Sedera “Sederotonin”

05.06. u 20:00
Od 05.03. u 20:00
- 19.04. u 20:00

Izložba jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti, Đura Sedera pod nazivom Sederotonin bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 5. ožujka u 20 sati.
Kustos izložbe povjesničar je umjetnosti, Feđa Gavrilović koji je inspiraciju za naziv, ali i poveznicu s umjetnikovim radom pronašao u najnovijem romanu Michela Houellebecqa Serotonin, izdanom 2019. Gavrilović tako u svom tekstu izložbenog kataloga između ostaloga zapisuje: „Glavni lik, depresivac koji ne nalazi nikakav smisao u životu, povlači se na koncu u stan u pariškom neboderu i čeka smrt. Poražavajuća saznanja samo mu se nižu, odnosno, izmjenjuju s fazama snažne duševne boli i kajanja zbog propuštenih životnih prilika. Jedna od tih spoznaja odnosi se na klasike književnosti: i Mann i Proust su, uviđa tužni Houellebecqov protagonist, jedinu uzvišenost u životu pronalazili u erotiziranoj ljepoti mladosti. Njegovo tumaranje po pustinjama vlastite egzistencije dovelo ga je do stanja u kojemu odbacuje bilo kakvu ekstazu, spoznaju ili ljepotu, izuzev seksualne, koja je prolazna poput cvata i njemu nedostupna zbog lijekova za depresiju koje uzima. Jedinu radost pronalazi katkada u degustaciji različitih vrsta humusa, a serotonin, hormon koji potiče osjećaj sreće, može dobiti tek pomoću antidepresiva. Cijela konstrukcija te žalosne osobe na neobičan način korespondira s opusom Đure Sedera.“O izložbi u Dubrovniku i odabranim radovima, Gavrilović između ostaloga zapisuje: „Naprosto, duh vremena je kroz Sederovo iskustvo procvjetao. Umjetnik nije popustio pred njegovom destrukcijom, nije dozvolio da ga samelje u neaktivnosti u koju, s godinama i rastućim ugledom, zapadaju brojni njegovi kolege svih generacija. Njegova zima prešla je u proljeće. Jednako kao što protagonist Serotonina (prilično neočekivano) na kraju svoje ispovijesti spominje glavnog junaka Novog zavjeta, i u Sederovu se slikarstvu od sredine 1970-ih sve češće javljaju kršćanski motivi. Možda je poslušao intuiciju i počeo gledati svijet oko sebe, diviti mu se i uzimati iz njega samo najbolje i najljepše. Njegovi radovi od tog razdoblja do danas, čiji je izbor ovdje izložen, pokušavaju u gledatelju, članu našeg prilično apatičnog društva u kojemu je sve češća pojava depresije, probuditi malo osjećaja vedrine. Kroz pogled na njihove jednostavne, koloristički intenzivne i snažno prisutne likove, predmete i prostore, možda uspijemo u svome organizmu potaknuti lučenje jednog specifičnoga hormona sreće. Nazovimo ga – sederotonin.“
Biografija:
Đuro Seder rođen je u Zagrebu 29. studenog 1927. Pohađao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturu je položio na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1946. Iste godine započinje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je u klasi profesora Antuna Mejzdića diplomirao 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod profesora Marina Tartaglie 1953. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, predavao je od 1981. do 1998; profesor emeritus. Redoviti je član HAZU od 2000. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo 2001. Bio je član grupe Gorgona (1959–66). Isprva je slikao monokromne slike gusta namaza bliske apstraktnom ekspresionizmu (Mrtva priroda na crnom fondu, 1957.); nakon 1976. priklonio se ekspresionističkoj gesti i kromatici s naznakama figurativnosti (Polufigura u pejzažu, 1978.), čime se ubraja u začetnike nove slike u hrvatskoj umjetnosti. Otvoreni kolorit, gust namaz i ekspresivna figuralnost glavne su odlike njegova slikarstva (Slijepi Orfej, 1986; Pogled strepnje, 1994). Stvorio je niz djela biblijske tematike u bosanskohercegovačkim crkvama i samostanima. Objavio je knjigu poezije Otac iz lonca (1978). Samostalno izlaže od 1958. godine i djela mu se nalaze u mnogim nacionalnim, gradskim i internacionalnim galerijama i muzeji.
Izložba ostaje otvorena do 19. travnja 2020.

 

Info

Od:
05.03. u 20:00
Do:
19.04. u 20:00
Događanje kategorije:
,
Website:
www.momad.hr

Organizator

Umjetnička galerija Dubrovnik
Telefon:
+385 (0)20 426 590
Email:
info@momad.hr
Website:
www.momad.hr

Lokacija

Umjetnička galerija Dubrovnik
Ulica Frana Supila 23
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020 426 590
Website:
www.ugdubrovnik.hr