Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Izložba Kristine Restović “Turisti”

25.01. u 20:00
Od 16.05.2019. u 20:00
- 16.06.2019. u 20:00

Izložba „Turisti“ renomirane umjetnice Kristine Restović predstavlja istoimeni ciklus s prizorima koji asociraju na našu turističku svakodnevicu – prazne ležaljke, grupe ljudi u nasumičnom hektičnom kretanju u kombinaciji s nadrealnim elementima ili poništenim ili izmijenjenim ambijentima u kojima se turisti kreću. Aktualnu temu, autorica, inače stanovnica Splita koji doživljava svoju turističku „renesansu“, a s tim i sve negativne implikacije masovnog turizma, obrađuje u grafičkom mediju kombinirajući klasične grafičke tehnike s mogućnostima digitalnog medija. Naime, autorica digitalnu fotografiju nakon obrade u negativu prebacuje na grafičku ploču i obrađuje je tradicionalnim grafičkim tehnikama – bakropisom i suhom iglom stvarajući različite teksture i amalgam naizgled nespojivih elemenata na sličan način kao što to radi motivski. Stvara lirske, visoko estetizirane, začudne i atmosferične prizore višeslojnog i ambivalentnog narativa, te spaja fragmente različitih isprepletenih stvarnosti nikad ne upadajući u zamku deklarativnosti ili očite društvene kritike.

Kristina Restović – biografija
Kristina Restović rođena je u Splitu 1973. Diplomirala je na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci 1997. Magistrirala je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2007. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Drži kolegije suvremene grafike u zvanju izvanredne profesorice na slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Do sada je izlagala na tridesetak samostalnih izložbi i više od sedamdeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za svoje umjetničko djelovanje primila je sljedeće nagrade:

  1. Nagradu Muzeja suvremene umjetnosti, 7. trijenale hrvatske grafike: Aktualne poetike hrvatskih grafičara
  2. jednu od tri jednakovrijedne nagrade, 38. splitski salon: Maštanja – Izmještanja
  3. Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, 5. trijenale hrvatske grafike Subverzija kolektivne (ne)svijesti
  4. Nagradu Dijalog, 2. međunarodni grafički bijenale Splitgraphic: Dijalog
  5. pohvalu žirija, 1. salon grafike
  6. jednogodišnju stipendiju Škole za specijalizaciju u umjetničkoj grafici Il Bisonte u Firenci.

Njeni radovi nalaze se u fundusima Galerije umjetnina u Splitu, Kabineta grafike HAZU, grafičkih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
Izdana je njena grafička mapa Turisti u ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kustosica izložbe: dr.sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik

Info

Od:
16.05.2019. u 20:00
Do:
16.06.2019. u 20:00
Događanje kategorije:
,
Website:
www.momad.hr

Organizator

Umjetnička galerija Dubrovnik
Telefon:
+385 (0)20 426 590
Email:
info@momad.hr
Website:
www.momad.hr

Lokacija

Galerija Dulčić Masle Pulitika
Držićeva poljana 1
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa