Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Klavirski recital Sama Rotmana u Dubrovačkim knjižnicama

07.05. u 19:00 - 20:00

Klavirski recital Sama Rotmana, poznatog rumunjskog međunarodnog koncertnog pijanista koji je izveo preko 2900 koncerata u 61 zemlji, održat će se u petak, 8. svibnja 2020. u Saloči od zrcala Dubrovačkih knjižnica s početkom u 19 sati.

Kada je Sam Rotman imao svoj prvi javni nastup kao šesnaest godišnjak sa simfonijskim orkestrom San Antonia pred publikom od 6000 časopis Baldwin Keynote Magazine napisao je, »Sam Rotman pijanista je s puno potencijala«.

Rotman je diplomirao i magistrirao Muziku na Julliard School u gradu New York. Kao student primio je devet priznanja u obliku stipendija i nagrada. Nakon toga se našao među pobjednicima na pet klavirskih natjecanja u Sjedinjenim državama i Europi. Najprestižnija nagrada je kao pobjednik Laureat na četvrtom Međunarodnom Natjecanju Beethovena u Beču u Austriji. U 1978 godini g. Rotman je sudjelovao na šestom Međunarodnom klavirskom natjecanju Čajkovskog u Moskvi u Rusiji. U svibnju 2016 dodijeljen mu je počasni doktorat umjetnosti na Master’s Collegeu gdje je predsjednik Dr. John MacArthur. On je jedini primalac takvog doktorata u povijesti te obrazovne institucije. Gospodin Rotman nastupao je preko 3000 puta u Sjedinjenim državama, Kanadi, Meksiku, Karibima, Južnoj Americi, Istočnoj i zapadnoj Europi, Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Africi, Indiji, Kini, Rusiji, sveukupno u 61 zemalja.

Posvetio je značajan dio svoga glazbenog života studiji i izvedbi Beethovenovih djela. Na nizu isključivo Beethovenovih koncerata 1970. (dvjestogodišnjica Beethovena) predstavljen je na Public Broadcasting System televiziji na istaknutom koncertu Beethovena, a nastavlja izvoditi djela Beethovena u recitalu i s orkestrom.

Rotman je služio u žiriju na međunarodnim klavirskim natjecanjima u Sjedinjenim državama i Europi. Gotovo je dvadeset godina služio kao director na odjelu za klavir i  deset godina kao direktor glazbene škole D’Angelo School of Music i natjecanja D’Angelo Young Artist Competition pri sveučilištu Mercyhurst University. Za svoj rad na sveučilištu bio je nominiran za Nagrada guvernera Pennsylvanije za izvrsnost u umjetnosti (Pennsylvania Governor’s Award for Excellence in the Arts).

Objavio je četiri snimke.

  • Portrait of a Piano with the works of Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, and Rachmaninoff;
  • Impressions: Piano Portraits of Claude Debussy;
  • Mussorgsky’s Pictures at an Exhibition with Piano Works by Rachmaninoff, and
  • Piano Music of Beethoven.
  • Snimljen je i video s naslovom Sam Rotman, Concert Pianist: The Music and Testimony of a Jew for Jesus (Sam Rotman, koncertni pijanist: Glazba i svjedočanstvo Židova za Isusa). Unshackled je njegovo svjedočanstvo dramatiziralo za radio i ono je također dostupno.

Recenzenti u Sjedinjenim državama, Švedskoj i Francuskoj su rekli sljedeće o nastupima gospodina Rotmana:

“G. Rotman je pijanista nemalog talents. Posjeduje temeljito pripremljenu tehniku. On je zreli i promišljen tumač i njegovo je sviranje uvjerljivo i živo, on uživa u svom radu i sposoban je prenositi svoje misli i svoj entuzijazam slušateljstvu. Njegovo je sviranje bilo duboko, izražajno, dinamično i uzbudljivo.”

“Tumačenje Sonate Beethovena “Pathetique” ispunila je sve što ste mogli poželjeti što se tiče  bliskosti dramatičnom načinu kako skladatelj zadobiva pažnju svojih slušatelja. Sve su mnogobrojne nijanse ove glazbe bile izražene. Svaki je komad odsviran jednako sjajno.”

“Pijanist Sam Rotman odsvirao je veličanstveni recital u dvorani Albert Camus Hall. Tijekom čitavog recitala ne samo da je pokazao izvanrednu virtuoznost već je pokazao i prekrasnu jasnoću u svom sviranju, ni jednom ne dopuštajući da se tema utopi u kontekstu.”

Uz svoj koncert Sam Rotman će ispričati svoje kršćansko svjedočanstvo.

 

Info

Datum:
07.05.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr