Loading Događanja

« Sva Događanja

Koncert Maka Grgića u Saloči

17.08. u 20:00 - 21:30

Kao solist i suradnik, Mak Grgić, slovenski glazbenik, prosječno odradi osamdeset i pet nastupa godišnje – gotovo dvije rezervacije tjedno. Osnivač je i član te aktivni izvođač u dva dueta – flamenko-stilu „Duo Deloro“ s Adamom Del Montem, te novom „FretX Duo“ usmjerenom na glazbu s Danielom Lippelom, gitaristom Međunarodnog suvremenog ansambla (ICE). Kao mladi umjetnik s prebivalištem u Da Camera Society iz Los Angelesa osnovao je “DC8”, oktet koji je proglasio “inspirativnim dodatkom suvremenog glazbenog krajolika u Los Angelesu [Los Angeles Times].” Ostale suradnje su sa kvartetom JACK, braćom Assad, violinistima Martin Chalifour i Chee Yun, te violončelistima Jayom Campbellom, Joshuom Romanom, Johnom Sant’Ambrogio i Cliveom Greensmithom, bivšim tokijskim gudačkim kvartetom, kao i rezidencijalni nastup sa Slovenskom filharmonijom.

Mak svake sezone obavlja dvije redovne turneje u Aziju, a svaki drugi mjesec nastupa u Europi. Nedavni angažmani uključuju nastupe i rezidencije u Musikvereinu i Konzerhausu u Beču; nekoliko mjesta u Portugalu; Teatro Cervantes de Bejar u Castilla-Leon / Španjolska; Muzička akademija u Sarajevu; nekoliko mjesta u Sloveniji; pariška gitara zaklada; Sveučilište umjetnosti u Zürichu; i Hong Kong International Guitar Festival.

U Sjevernoj Americi nastupio je na Austin Classical Guitar; Beyond Microtonal Music Festival / Pittsburgh; opera iz Dallasa za predstave Svjetionika Petera Maxwella Daviesa; Dumbarton Concerts / Washington, D.C .; Kitchener-Waterloo / Ontario; Nacionalna umjetnička galerija; NAMM Show / California; Strathmore Hall / Maryland; njujorško društvo za klasičnu gitaru; Triangle Guitar Society / Sjeverna Karolina; i brojna druga mjesta i gitarska društva širom svijeta.

Oduševljeni umjetnik snimanja, Makovi albumi snimaju sondiranje i kontinuirano istraživanje svijeta gitare i svih njenih mogućnosti. Njegove najnovije snimke, „Balkanizmi“ za Naxos Music i „MAKrotonal“ za MicroFest Records, istražuju ogroman repertoar koji obuhvaća etničku glazbu, mikrotonal, novu glazbu i ranu glazbu na repetitiranim instrumentima, poput „zig-zag fretted Bach prototipa gitare “Koji bilježi temperamente razdoblja baroka. MAK je također predstavljen u drugom Naxosovom izdanju “La Buena Vida”, s gitaristom flamenka Adamom del Monteom. Ostali albumi u tijeku uključuju omaž Ligetiju, prepoznatljive aranžmane gitara nadahnutih gamelanom.

Mak je također aktivan poduzetnik i edukator direktor nekoliko organizacija, uključujući suradnju na Europskom festivalu gitare; Zagreb Guitar Festival; Roots & Notes interaktivni glazbeni festival u Hrvatskoj; EuroStrings, konzorcij od sedamnaest festivala gitare u Europi; i glazba @ Rush Hour u Los Angelesu. Radi kao pomoćni član fakulteta na Sveučilištu Mount St. Mary u Los Angelesu i direktor Elementarne gitare u Santa Monici, programu posebno namijenjenom mladim ljudima.

Rođen 1987. u Ljubljani, Mak Grgić  studirao je gitaru u Zagrebu kod uglednog Ante Cagalja na Elly Basic Music Academy. S 14 godina uravnotežio je status svjetskog prvaka u karateu sa ljubavlju prema gitari. Tijekom svojih srednjoškolskih godina koncertirao je u Ljubljani i Zagrebu, dijeleći svoje tjedne između dva grada, ali i natjecao se na profesionalnim natjecanjima borilačkih vještina diljem Europe i Azije. Nakon ozljede lijevog palca, donio je odluku da se fokusira samo na glazbenu karijeru, dok je diplomirao kod Alvara Pierrija na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču.

Info

Datum:
17.08.
Vrijeme:
20:00 - 21:30
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr