Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Art radionica Lazareti predstavlja: Vlašić, Sertić, Burđelez

03.12.2019. u 19:00 - 21:00

Pozivamo vas u ARL na Blind date s umjetnicima.

Više o samom događanju uskoro

Coming soon

Stay tuned

************************************************************************

U utorak 3. prosinca Nives Sertić, Ivona Vlašić i Pasko Burđelez predstavit će nam svoje nove radove, neke završene, a neke u radnoj varijanti na kojima su radili tijekom ove godine.
Večer je zamišljena kao razgovor i predstavljanje autora i njihovih radova koji su postavljeni u javnim gradskim prostorima ili se javnim ili privatnim prostorom bave.

Pasko Burđelez svoj rad “Radite manje!” postavit će na Pločama i ispred Lazareta. Pa vas ovim putem obavještavamo da se nalazimo u 19 h na autobusnoj stanici na Pločama.

Pasko Burđelez: Radite manje!
“Riječ je o novom nastavku Burđelezovog dugogodišnjeg umjetničkog ciklusa “Djeluj lokalno, zagrijavaj globalno”, u kojem je dosad realizirao niz akcija ― performansa, multimedijskih instalacija i dr.; sve s ciljem, kao i ovaj put, izravnog obraćanja drugima radi kritičkog promatranja vlastitih uloga uslijed slojevitih društvenih i političkih procesa, ali s umjetnošću stalno prisutnom kao pravim oruđem osviješćivanja koje bi svakome trebalo biti dostupno.” (B. Krištofić)
Sam autor ovoj izložbi kaže: ”… u svakom slučaju, radi se o nastavku ciklusa “Djeluj lokalno zagrijavaj globalno” kojeg sam započeo bogtepitaj koje godine transparentom na pročelju Lazareta na kojem je pisalo “Klonite se izlaganja”.
U zadnjem slučaju s transparentima i grafitima želio sam propitati načine na koje se samoporobljavamo ili smo, u boljem slučaju, porobljeni. Tijekom rada fasciniralo me i zabrinulo do koje mjere smo i nakon raspada prošlih, i permanentnog raspadanja važećih, sistema moći skloni zaklonu iza simbola i potpunom odsustvu sagledavanja smisla.”

PASKO BURĐELEZ (Dubrovnik, 1969.) je po zanimanju vrtlar, a djeluje i kao multimedijalni umjetnik koji se formirao u okružju Art radionice Lazareti. Izveo je desetak samostalnih izložbi, umjetničkih akcija i performansa te sudjelovao u brojnim skupnim izložbama i manifestacijama, među kojima se ističu 26. Salon mladih (Zagrebački Velesajam, 2001.), 33. Splitski salon (Palača Milesi, 2003.), Vizura Aperta, festival vizualnih i audio medija (Momjan 2005., Janjina 2018.), One Take Film Festival (Zagreb, 2006.), ZAZ Festival / Performance Art in Motion (Tel Aviv, Jerusalem 2007.), Looking for a New Earth (Galerija Sojo, Kumamoto, Japan 2009.); Mediators (Nacionalni muzej Varšava, 2010.), Hotel de Immigrantes 2 ― Cosmopolitan Stranger, paralelna izložba Manifeste 9 (Hasselt, Belgija 2012.), nama.TRE.ba, Bijenale suvremene umjetnosti (Trebinje, 2016.) i druge. Godine 2005. bio je jedan od umjetnika-predstavnika Hrvatske na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Dubrovniku.

Ivona Vlašić: ,,Fly me to the moon”
Foto kolaži (2018.-2019.)
Ponovnim fotografiranjem starih fotografija Ivona Vlašić smješta ljude s fotografija u sjene palminih grana. Sad kad palmi više nema, (izgubili smo ih) umjetnica teži prenijeti unutarnji osjećaj sjete i praznine, odnosno utješiti se u starim i poznatim prizorima. Naziv rada također sugerira sjetu ,,Fly me to the moon”, a vrijeme na fotografijama je vrijeme kad je Sinatru vrijedilo svirati, pa makar i svaki dan u isto vrijeme, na isti način, na taraci ,,Grand hotela Park”. Hotel je možda i vise Grand nego prije, parka i palmi više nema, a i Franka se više ne svira tako često.

IVONA VLAŠIĆ rođena je u Dubrovniku 1968. godine. Studirala je slikarstvo u klasi profesora Gerharda Lojena na Höhere technische Bundeslehranstalt Graz Ortweinschule – Meisterklasse Malerei. Radi unutar multimedijalnog izraza. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Zagreb, Art radionice Lazareti, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Nives Sertić
U đardinu, ispod i između: multimedijalni herbarij
Predstavljanje israživačkog rada autorice

Multimedijalni herbarij je zbirka uzoraka iz kolektivnog vrtnog prostora između četiri zgrade u Gružu, nastala tijekom umjetničkog istraživanja “U đardinu, ispod i između”. Dio zbirke koji će biti pokazan sastoji se od niza samostalnih i komparativnih foto-video uzoraka: prostornih, susjedskih i hortikulturnih elemenata vrta na kojima su izvršene pojedine intervencije kroz teme osobne i kolektivne memorije, te ambijenta, svjetla, boja, oblika, pogleda i pokreta…

NIVES SERTIĆ (1984), multimedijalna umjetnica, diplomirala 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije, ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih istraživačkih projekata kroz različite suradnje, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih instalacija, te performansa.

2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika i istraživača: vodi platformu za mlade Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika (s I. Cepanec); te projekt O MM u kojem se kroz arhiv bavi poviješću i stanjem MM centra SCZG. Kao koautorica, video umjetnica i performerica surađuje s nizom autora i organizacija iz plesne scene: S. Pregrad, I. Omerzo, Ž. Sančanin, P. Zanki, Improspekcije, Ekscena.
Od 2014. se bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere. Uz to, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.-2018.), Pogled koji nestaje (2018.).
Predavala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2014.-2018.). Od 2016. dizajnira festival anim. filma Supertoon u Šibeniku. Kao grafička dizajnerica i video umjetnica surađuje na nizu projekata s D. Gamulinom i A. Sevšekom. Trenutno montira dokumentarni film radnog naslova Kuća puž, o izgradnji ekološke kuće (u suradnji sa ZMAG-om) te radi na vlastitom umjetničkom istraživačkom projektu U đardinu, ispod i između. Izlaže u zemlji i inozemstvu.

 

Info

Datum:
03.12.2019.
Vrijeme:
19:00 - 21:00
Događanje kategorije:
, , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa