Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Međunarodni festival analogne vektorske grafike – VECTOR HACK 2020

10.10. u 15:00 - 22:00

VECTOR HACK 

Međunarodni festival analogne vektorske grafike 

Rijeka / EPK 2020: Deltalab, Exportdrvo / 01– 04/10/2020

Ljubljana / osmo/za / 07/10/2020

Dubrovnik / Art Radionica Lazareti / 09. i 10. listopada 2020.  od 19 sati  

Alberto Novello / Anthony Elliot / Benjamin Heidersberger / Bernd Ullman / Bertrand Rapp / Branimir Štivić / Charles Deluga / Christopher Robin Short / David Francus / Derek Holzer / Eric Lennartson` / Evan Henry / Francesca Franco / Hrvoje Radnić / Ivan Marušić Klif / James Lehman / James Nolan Gandy / Joseph Hyde / Lenka Dolanová / Michael Honeycomb / Miha Vipotnik / Optokoppler / Paloma Kop / Paloma Kopp / Rue Bainbridge / Shojiro Nakaoka / Skooby Laposky / Sofy Yuditskaya / Stefanie Bräuer / Tadej Droljc / Ted Davis / Tomislav Mikulić

Drugo izdanje međunarodnog umjetničkog festivala Vector Hack 2020. posvećenog eksperimentalnoj vektorskoj grafici započet će u terminu od 1. do 4. listopada u Rijeci u prostoru Deltalaba i Exportdrva, u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Ovogodišnje izdanje Festivala proširit će se na još dva grada te se nakon Rijeke nastavlja u centru osmo/za u Ljubljani 7. listopada i zaključuje u Dubrovniku od 9. do 10. listopada u Art radionici Lazareti.

Na festivalu će sudjelovati trideset i četvero umjetnika i umjetnica, istraživača i programera iz cijelog svijeta, s naglaskom na regionalnu scenu Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Kroz razgovore, radionice i izvedbe uživo ovaj festival će ponovno okupiti stručnjake iz područja laserske i osciloskopske umjetnosti. Festival je prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je kombinacija izvedbi uživo sa fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu.

Na fizičkim lokacijama u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku predstavljamo atraktivne multimedijalne nastupe hrvatskih i stranih umjetnika (Philipp Haffner, Bernhard Rasinger, Alberto Novello, Hrvoje Radnić, Branimir Štivić i Ivan Marušić Klif), program video radova, multimedijalne instalacije, laserske projekcije u javnom prostoru, izložbu fotografija i radionice. Program predavanja se odvija online, uz razgovor s predavačima uživo odmah nakon svakog predavanja. Na radionicama ćemo polaznike upoznati s osnovnim alatima za sintezu vektorskih audio vizualnih grafika.

Umjetnici koji dolaze na festival koriste lasere, analogne osciloskope, stare konzole za video igre, strojeve za mehaničko crtanje i drugu opremu za ostvarenje audiovizualnih djela koja se radikalno razlikuju od onoga što je moguće na digitalnom ekranu. Predavanja i prezentacije uključujuju hrvatskog pionira vektorske grafike i autora prve kompjuterske animacije u Hrvatskoj, Tomislava Mikulića i pionira slovenske video umjetnosti Mihu Vipotnika. Prezentacije će nadograditi i proširiti teme obrađene u prvom izdanju Vector Hack festivala 2018. Sva ovogodišnja predavanja će biti objevljena online uz arhivu od dvadesetak predavanja s prošlog izdanja festivala. 

Teme uključuju mehaničke uređaje za iscrtavanje grafika, povijest medijske umjetnosti, suvremenu umjetničku praksu laserskih umjetnika i recentna hardwerska rješenja za analognu vektorsku grafiku gdje će među ostalim predstaviti Neon Captain “Radiator” laserski sintisajzer i Analog Paradigm modularni analogni kompjuter. Povijest vektorske grafike predstaviti će se predavanjima o Steini i Woody Vasulka, Benu Laposkyom i Heinrichu Heidersbergeru.

Kustosi festivala su umjetnici Ivan Marušić Klif, Derek Holzer i Chris King. 

Ulaz na sve programe Vector Hack Festivala je slobodan. 

DUBROVNIK ARL 9/10/2020 

19:00 Izložba “INFLUX”  Evan Henry (USA)

20:00 – 22:00 AV perfomances and screenings Branimir Štivić /HR/ live Screening T.B.A.

streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

DUBROVNIK ARL 10/10/2020

15:00-18:00 Razgovor i prezentacija: James Lehman LaserBoy Panel: T.B.A.

streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

15:00-22:00  Izložba “INFLUX”  Evan Henry (USA)

20:00-22:00   AV perfomances and screenings Ivan Marušić Klif /HR/ live Screening T.B.A.

streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

Festival Vector Hack u Dubrovniku se realizira u sklopu programa Grad je mrtav. Živio Grad! Art radionice Lazareti 2020.
Programske aktivnosti ARL podržavaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Kultura Nova.

 

Info

Datum:
10.10.
Vrijeme:
15:00 - 22:00
Događanje kategorije:
, , , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa