Loading Događanja

« Sva Događanja

MHK // Mirjana M. Blagojević ”Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha”

15.11. u 19:00 - 20:00

Prikaz knjige dr Mirjane M. Blagojević, u izdanju HeraEdu iz Beograda i Društva za kulturni razvoj ’Bauo’ iz Petrovca na moru

Od Trogira do Starog Bara, istočnom jadranskom obalom, redaju se gradovi koje prepoznajemo po lijepoj arhitekturi, trgovima od oružja, pjacama i katedralama. Primjeri renesanse, ili baroka osvajaju jednako i znalce i turiste. Rijetki će se među njima, međutim, zapitati, kako su ti biseri nastali i kako su se održali kroz vijekove, sve do duboko u suvremeno doba, dok ih sila pokrenuta francuskom revolucijom nije, konačno, ugasila kao nezavisne samouprave. Bogatstvo svakako stoji iza ovih glasovitih i uzoritih, plemićkih republika, ali tko ga je stvarao, kako su stjecali i stečeno uvećavali, jer od ponosa i bellezza-e svakako nisu mogli da (pre)žive.

Knjiga ’Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha’, objašnjava nam upravo to – kako su dvije najznamenitije među komunama istočnog Jadrana, ona Kotorska i Dubrovačka, došle do svog položaja, bogatstva, ugleda i uticaja. Autorica, Mirjana Blagojević, inače odvjetnica iz Beograda, upustila se u obiman i složen zadatak istraživanja pravne osnove pomorstva i trgovine u gradovima pod Srđem i pod Sv. Ivanom. U ovom kapitalnom delu, opisala je njihov nastanak i razvoj, izložila ih i, štoviše, uporedila i međusobno sravnila, otkrivajući što su od pravnih normi dijelili, a šta im je bilo zajedničko.

Info

Datum:
15.11.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
, ,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr