Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe Ante Tonćija Alača “Selo moje majke”

01.12. u 12:00 - 13:00

Umjetnik Ante Tonći Alač, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u srijedu 1. prosinca 2021., izložit će svoje radove u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 12 sati. Uz autora, izložbu “Selo moje majke”  otvorit će prof. akademski kipar Ante Toni Brkić te slikar i restaurator Robert Kralj.

Popratni tekst o autoru napisao je prof. akad. kipar  Ante Toni Brkić.

Rođen u jednom od najslikovitijih podneblja južnog Jadrana, makarskom podbiokovlju, Ante Tonći Alač svoju inspiraciju pronalazi u Staroj Podaci, mjestu rođenja svoje majke. Zbog toga i naziva ovu izložbu “Selo moje majke” koja je u cjelokupnom opusu njegovog stvaralaštva snažno duhovno povezana sa prethodnim ciklusom slika “Riba moga oca”.

Motive novog ciklusa pronalazi u višestoljetnoj povijesti koja je ispričana u napuštenim kamenim kućama, ranokršćanskim i romaničkim crkavama, fortifikacijskim objektima, srednjovjekovnom kulom, starim grobljima, ulomcima ranokršćanskih ukrasa i stećaka. Posljedično, autor stvara seriju slika akrilika na platnu, gdje se prožimaju elementi minulih vremena sa mediteranskim pejzažem, visovima Biokova, nebeskog i morskog plavetnila. U radovima dominiraju blage akrilne nijanse boja, kao da su oslikane u tehnici akvarela ili pastela. 

Alačeve slike isijavaju energiju i prozračnost, eksponirajući se u oblike lirskog, emocionalnog sjedinjenja u neponovljive kolorističke cjeline. 

Ovom izložbom Alač se svojim radom i stvaralaštvom svrstaje u najznačajnije umjetnike i kroničare našeg mediteranskog podneblja te ističe zahvalnost i veliku ljubav prema majci i rodnoj grudi-domovini majci. 

Izložba će biti otvorena do 20. prosinca 2021

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Info

Datum:
01.12.
Vrijeme:
12:00 - 13:00
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr