Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

PREDAVANJE: Boškovićeva ostavština u Bancroft Library u Berkeleyu

29.10.2019. u 18:30 - 19:30 Free

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku priređuje predavanje dr.sc. Ivice Martinovića : Boškovićeva ostavština u Bancroft Library u Berkeleyu.

University of California u Berkeleyu otkupilo je 1962. godine rukopisnu ostavštinu Ruđera Boškovića od njezina vlasnika Nika Miroševića-Sorga, posljednjega ambasadora Kraljevine Jugoslavije pri Svetoj Stolici, koji je nakon Drugoga svjetskog rata živio u Londonu. Taj je otkup bio dio promišljenoga plana da se na Sveučilištu u Berkeleyu prikuplja građa o znamenitim fizičarima od 17. stoljeća pa sve do nobelovaca koje je iznjedrilo kalifornijsko sveučilište – za izgradnju ciklotrona i otkriće novih radioaktivnih elemenata (Bk, Lw i Am), a zasluga za osmišljenje i provedbu plana pripada ponajviše pok. profesoru Rogeru Hahnu, koji je u časopisu Isis 1965. predstavio otkupljenu ostavštinu kraćim ogledom.
Rukopisi Ruđera Boškovića otkupljeni su prema katalogu koji je 1924. godine na zamolbu gospođe Mare pl. Mirošević-Sorgo izradio Branimir Truhelka. Štoviše, oni su i danas organizirani prema tom katalogu, razdijeljeni po strukama: astronomija, geodezija, prirodna filozofija, matematika, hidrotehnika, graditeljstvo, optika i pjesništvo. Od najvećega su znanstvenoga interesa njegovi rani filozofski spisi, napisani prije nego je počeo graditi vlastitu teoriju sila pa kratki matematički radovi i hidrotehničke ekspertize.
Na svojim brojnim putovanjima Bošković je uza se čuvao samo neobjavljene rukopise ili rukopise na kojima je još kanio raditi, premda su već u nekoj inačici bili objavljeni. Utoliko ostavština koja je danas pohranjena u Bancroft Library u sastavu University of Califoria u Berkeleyu otkriva posve nepoznatoga Boškovića.
Predavanje će prikazati strukturu Boškovićevih rukopisa u Berkeleyu i predstaviti prve dvije objavljene transkripcije Boškovićevih rukopisa: o rimskoj tomboli i o računu vjerojatnosti.
Predavanje će se održati u utorak, 29.listopada, u 18:30 u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Info

Datum:
29.10.2019.
Vrijeme:
18:30 - 19:30
Cijena:
Free
Događanje kategorije:
, , ,

Organizator

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku
Telefon:
020323220
Email:
mhdubrovnik@optinet.hr
Website:
www.matica-hrvatska-dubrovnik.com

Lokacija

Čitaonica Narodne knjižnice Grad
Od puča 6
Dubrovnik, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa