Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Predavanje: “Dubrovnik u pismima Lodovica Beccadellija – između nostalgije i prijezira”

25.04.2019. u 19:00 - 20:00

Dubrovački muzeji i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku organiziraju predavanje na temu “Dubrovnik u pismima Lodovica Beccadellija – između nostalgije i prijezira (1555. – 1560.)”, a održat će ga doktorand na Sveučilištu u Dubrovniku Vedran Stojanović, 25. travnja 2019. u glazbenoj dvorani Kneževa dvora u 19 sati.

Prepiska dubrovačkog nadbiskupa Lodovica Beccadellija (1501. – 1572.) sadrži i opsežan dio nastao u vrijeme njegova boravka u Dubrovniku od 1555. do 1560. godine. Riječ je o građi koja, iako više govori o njegovom položaju nakon prekinutog zasjedanja Tridentskog sabora te za vrijeme burnih previranja unutar Rimske kurije, između ostaloga otkriva i Beccadellijev osobni odnos prema sredini u kojoj se zatekao i u kojoj je obavljao izrazito važnu dužnost nadbiskupa.

Beccadellijev odnos prema Dubrovniku bio je poprilično složen te ga se može i mora promatrati iz više kutova. Slika Grada i okolice, stav prema neposlušnom svećenstvu i zanemarenoj pastvi, materijalnom i duhovnom propadanju dubrovačke crkve, nesnalaženje zbog nepoznavanja jezika i neprestana želja za povratkom u rodnu Italiju, iz koje je zbog reformističkih stavova u biti bio prognan, dovela su do izgradnje poprilično lošeg stava o Dubrovniku i njegovim stanovnicima. Taj stav neće se pretjerano mijenjati sve do samog odlaska iz Dubrovnika, a u nekim segmentima će se čak i pogoršavati, čemu će uvelike doprinijeti i konzervativizam dubrovačke vlasti i tvrdoglavo odbijanje provedbe tridentskih reformi, ali i činjenica da je Beccadelli prvi nadbiskup od 1490. koji je zaista boravio u Dubrovniku, što je sa sobom vuklo brojne probleme.

Kroz priču o Dubrovniku i službi koju je obavljao, Beccadelli snažno govori i o sebi i o neizmjernom nezadovoljstvu zbog izgona iz rodne Italije, nudeći pritom neka opažanja o Dubrovniku i njegovim stanovnicima koja su aktualna i danas.

Info

Datum:
25.04.2019.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
,

Lokacija

Knežev dvor
Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
+385(0)20 417101
Website:
www.dso.hr