Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Promocija knjige “Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja“

15.10.2020. u 19:00 - 20:00

Promocija  knjige Iva Lučića „Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja“ održat će se u četvrtak 15. listopada  u 19 h u prostoru Art radionice Lazareti ( lađa X).

Knjigu će predstaviti i o njoj govoriti autor Ivo Lučić, prof. dr. Dražen Perica i Ivan Viđen.
Na metaforičkoj razini, sliku prirode krša autor vidi kao hitinski oklop kukca ili pak kao zmijski svlak. Zajednice stvaraju kolektivnu sliku svijeta u kojoj najčešće žive kao u oklopu, „nose“ je kroz određene historijske epohe, a potom, kad je prerastu, bolno odbacuju, baš kao što kukci presvlače svoj oklop. U podzemlju krša ljudska je civilizacija smjestila svoje najgore strahove, nazvavši ih paklom. Prevladavajuća slika prirode na početku 21. stoljeća pokazuje se ozbiljnom kočnicom razvoju društva. Ona vapi za novim svlakom, temeljenim na prirodnim činjenicama i humanističkim vrijednostima.
Rekli su o knjizi:
Nakon čitanja knjige možemo se zapitati što je autoru promaklo u sagledavanju predmeta, ali i zaključiti da knjiga ostavlja malo toga što autor nije dotaknuo. Iskustvo koje nam ona pruža promijenit će načine kako percipiramo okolinu, pogotovo okolinu krša, neće nas samo obavijestiti o jednom lokalitetu u kršu nego će nam dati naputke kako misliti ine lokacije krša, potaknut će nas da krš sagledamo u širem vremensko-prostornom kontekstu i ponukati da krš, Lučićev krš i naš vlastiti, uvažimo kao prostor koji zahtijeva skrb i brigu.
prof. dr. Stipe Grgas, Filozofski fakultet u Zagrebu
Ova knjiga predstavlja uspjelu obradu Popovog polja kao primjera istraživanja povijesti krša u okvirima povijesti okoliša i važan doprinos razvoju povijesti okoliša (ekohistoriji) u nas, koja je još uvijek u fazi institucionalizacije. Meni se najviše svidio prilično originalni autorov pristup ekohistorijskim istraživanjima sa izvrsnim stilom pisanja uz naglašenu postdisciplinarnost.
prof. dr. Hrvoje Petrić, Filozofski fakultet u Zagrebu
Za poznavatelje krša kao i za laike, knjiga je veoma bogat izvor povijesti poznavanja krša te obilježja i osobitosti Dinarskog krša, čiji je najbolji primjer baš Popovo polje. Da je ova knjiga izašla nekoliko decenija ranije, to bi bila temeljna školska knjiga za studente, ali bojim se da sadašnji studenti ne čitaju tako obimne knjige. Međutim, ne treba se bojati njezina volumna, jer je moguće otvori bilo koje poglavlje i čitati ga kao samostalno djelo.
akademik Andrej Kranjc, SAZU, Ljubljana
Ako je i bilo ikakvih sumnji postoji li karstologija kao nova grana znanosti te može li biti korisna, knjiga Ive Lučića otklanja svaku moguću sumnju. Knjiga je značajna kako za prirodoslovce tako i za stručnjake koji se bave društvenim i sociološkim aspektima krša.
prof. emeritus Ognjen Bonacci, Građevinsko-arhitektonski fakultet u Splitu
O autoru:
Ivo Lučić, novinar, karstolog i aktivist. U središtu njegova zanimanja je znanstveno novinarstvo, istraživanje te zaštita prirode i javnog dobra. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (1986). Doktorirao je na Studiju karstologije Sveučilišta Nova Gorica u Sloveniji (2009). Autor je nekoliko knjiga o kršu, ratnim stradanjima i ulozi medija u suvremenom društvu, kao i pisac brojnih popularnih, stručnih i znanstvenih članaka. Pokretač je i koordinator projekta istraživanja, popularizacije i zaštite pećine Vjetrenice (1999-2009), u okviru kojeg je Vjetrenica potvrđena kao mjesto s najvećom podzemnom biološkom raznolikosti te je kandidirana na Popis svjetske baštine.
***
„Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja“
Synopsis d.o.o. Sarajevo – Zagreb
680 stranica, 680 fotografija, karata i skica
Bibliografija, kazala: imena, toponima, biljaka i životinja, pojmova
Cijena 390 kn
Narudžbe: synopsiszg@gmail.com

Prostor  je organiziran u skladu  s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ , posjetiteljima je obvezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Info

Datum:
15.10.2020.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
, , , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa