Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Putositnice utorkom Maja Klarić : „Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku ”

12.11.2019. u 19:00 - 20:00

Putositnice utorkom u Mjesecu hrvatske knjige donose jedinstvenu putopisnu priču Maje Klarić o Japanu i drevnom budističkom hodočašću na otoku Shikoku, najmanjem od četiri glavna japanska otoka. Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka.Majinje put trajao skoro dva mjeseca tijekom kojih je s ruksakom na leđima propješačila 1100 kilometara i posvjedočila prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja. Dojmove i  iskustva s puta Maja Klarić pretočila je u knjigu  „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ koju će ovom prilikom i predstaviti. Knjiga sadrži prozne i poetske zapise oslanjajući se na japansku književnu vrstu haibun u kojoj se miješaju proza i haiku. U tom je smislu idealan način da se čitatelj upozna s tom književnom vrstom, njenom tradicijom i naslijeđem, kao i najvažnijim autorima. Osim vlastitog putovanja kroz svih 88 hramova, te putovanja pjesnika Matsua Basha i redovnika Kukaija, knjiga donosi i osnovne karakteristike tog puta, osnovne pripremne i logističke informacije, povijesno-kulturološki kontekst putovanja, opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam, a može se čitati i kao spiritualna potraga za promjenom i suočavanje s prolaznošću života, kao duhovno putovanje na više razina.

Pridružite nam se u utorak, 12. studenoga u Čitaonici Narodne knjižnice Grad gdje u 19 sati s Putositnicama utorkom i Majom Klarićkrećemo na „Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“

Maja Klarić (1985., Šibenik) je pjesnikinja, urednica i književna prevoditeljica. Organizira međunarodni pjesnički susret „Šumski pjesnici“ u Istri, razna književna događanja i radionice pisanja. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, kao i stipendija za rezidencijalni boravak u zemlji i inozemstvu. Dosad je objavila tri zbirke putopisne poezije: „Život u ruksaku“ (AGM, 2012.), „QuintaPitanga“ (V.B.Z., 2013.) i „Nedovršeno stvaranje“ (vlastita naklada, 2015.). Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi. Autoričina najzapaženija knjiga do sad je prozno-poetski putopis „Vrijeme badema“ o hodočašću Camino de Santiago koje je prehodala 2010. godine. Urednik knjige je Edo Popović, a poezija iz putopisa čini dio dokumentarnog filma „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“ Anđelka Šutala i Vlada Terkeša. Knjiga „Vrijeme badema“ odnedavna je uvrštena u izbornu literaturu kurikuluma za hrvatski jezik u srednjim školama.

Info

Datum:
12.11.2019.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
, ,

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr