Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Predstavljanje knjige // Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna //

22.07.2019. u 21:00 - 23:00

Predstavljanje antologije priređivača Saše Dracha, Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna, pojačano gostima Davorom Hrvojem, Melanijom Pović Jagarinac, Vojom Šindolićem i na saksofonu Ivanom Bonačićem.
Gosti i autor će kroz razgovor približiti ovu jedinstvenu antologiju tekstova o jazzu.

Antologija je podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku.

U prvom dijelu – Teorija i povijest svjetskog jazza – ima tekstova koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton, itd.), zatim tekstova koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević, itd.) i tekstova autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus, itd.). […]
Drugi dio – Jazz, književnost i strip – nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja.
U trećem dijelu – Jazz u Hrvatskoj – pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija Svijet jazza, s Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine.

Info

Datum:
22.07.2019.
Vrijeme:
21:00 - 23:00
Događanje kategorije:
, , , , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa