Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Transformacija (G)rada: kritički pristupi turizmu i razvoj Dubrovnika

10.01.2019. u 18:00 - 20:30

Dubrovački muzeji u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku Zagreb, u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost  Transfomacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj – TRANSWORK (www.transwork.eu), ugošćuju skup na temu „Transformacija (G)rada: kritički pristup turizmu i razvoj Dubrovnika“ 10. siječnja 2019. godine u žitnici „Rupe“ s početkom u 18 sati.

 

Ovaj jednodnevni skup okuplja nekolicinu znanstvenika i umjetnika koji su se posljednjih godina posvetili istraživanju razvojnih smjerova Grada Dubrovnika, pri čemu posebnu pažnju, dakako, privlači usredotočenost na turizam.

 

U prvom, znanstvenom dijelu programa, autori će predstaviti nekoliko recentnih studija Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja u kojima se propituje dosadašnji razvojni smjer »grada-kao-destinacije«. Iz rakursa nekoliko različitih, kako prirodnjačkih, tako i društvenohumanističkih disciplina, osvjetljava se niz problema koji ispostavljaju sljedeće pitanje za raspravu: mogu li građani unutar uspostavljenih razvojnih parametara održati radne i životne prakse koje su činile ili još uvijek čine njihovu svakodnevicu?

 

Drugi, umjetnički dio očuđuje zatečeno stanje turističke „monokulture“ i zamišlja moguće  strategije izlaska iz zamršenog odnosa Rada i Kapitala. Kroz preispitivanje konceptualizacije „sezone“ i njenog umalo hegemonijskog upravljanja dubrovačkom svakodnevnicom, cilj je skupa otvoriti prostor kontranarativima koji djeluju u skladu s načelima održivoga razvoja.

 

Oprostorenost praksi turistifikacije u Gradu propitat će se kroz primjere organizacije filmskog festivala „Unseen“ u Cavtatu i multimedijske izložbe „Hvala, a sad više ništa“ izvedene 2017. u suradnji s Art radionicom Lazareti.

 

Moderiraju: Orlanda Obad i Romana Pozniak (Institut za etnologiju i folkloristiku)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info

Datum:
10.01.2019.
Vrijeme:
18:00 - 20:30
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovački muzeji
Telefon:
020 321 497
Email:
info@dumus.hr
Website:
www.dumus.hr

Lokacija

Žitnica „Rupe“
Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
+385(0)20 323 056
Website:
http://www.dumus.hr/hr/etnografski-muzej