Loading Događanja

« Sva Događanja

Video predavanje prof. dr. sc. Ivice Martinovića o dubrovačkom izgnanstvu Jurija Dragišića

17.12. u 12:00 - 12:30

Profesor dr. sc. Ivica Martinović prošli tjedan došao je u svoj rodni Grad i velikodušno se odazvao pozivu Dubrovačkih knjižnica te pristao govoriti o fra Juriju Dragišiću (Georgius Benignus de Salviatis), jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih filozofa 15. i 16. stoljeća kojemu se ove godine obilježava 500 godina od smrti.

Dragišić je tijekom 15. stoljeća boravio u Firenci gdje je postao štićenik Lorenza Medicija te mentor njegovim sinovima Pietru i Giovanniju, biran je za provincijala Toskanske franjevačke provincije te je dobio počasno ime firentinske plemićke obitelji Salviati (de Salviatis). Međutim, nakon pada Lorenza Medicija Dragišić je dospio čak i u zatvor, a nakon toga se 1495. vratio u domovinu, ne doduše u Bosnu, nego u Dubrovnik, u kojem boravi od 1496. do 1500.

Profesor Martinović govorio je upravo o tim godinama dubrovačkog izgnanstva Jurija Dragišića (1496.-1500.) tijekom kojih je Dragišić podučavao filozofiju i teologiju te obnašao, između ostalih, i službu generalnoga vikara Dubrovačke nadbiskupije, posebno zaduženoga za održavanje odnosa s Firencom. Tu je napisao i svoje najvažnije teološko djelo u obliku dijaloga pod naslovom De natura celestium spirituum quos angelos vocamus (O prirodi nebeskih duhova koje nazivamo anđelima, Firenca, 1599).

Inače, naslovnica najvrjednije Dragišićeve inkunabule “De natura caelestium spirituum quos angelos vocamus”, smatrane jednom od najljepših u Europi, motiv je koji se nalazi i na članskim iskaznicama Dubrovačkih knjižnica, kao i na suvenirima koji se mogu kupiti u suvenirnici Knjižnica. Inkunabulu je Dubrovačkim knjižnicama poklonio arheolog sir Arthur Evans 1932., a njegov se rukopisni tekst na engleskom jeziku nalazi na predlistu.

Zbog epidemiološke situacije predavanje prof. Ivice Martinovića je snimljeno, a objavit će se na You tube kanalu Dubrovačkih knjižnica u sklopu programa ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala. Video će se premijerno prikazati u četvrtak, 17. prosinca 2020. s početkom u 12 sati na trećem katu Znanstvene knjižnice (ul. Cvijete Zuzorić 4).

Info

Datum:
17.12.
Vrijeme:
12:00 - 12:30
Događanje kategorije:
, , , ,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website:
www.dkd.hr

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website:
www.dkd.hr