Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe “Zambratija – prapovijesni šivani brod”

30.08.2019. u 20:30 - 21:30

Gostovanje izložbe iz Arheološkog muzeja Istre u Puli u okviru međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi.

Nalaz brodske konstrukcije iz uvale Zambratija na sjeveru istarske obale, najstariji je primjer u potpunosti šivanog broda koji je ikad pronađen u Mediteranu. Njegovi ostaci datiraju u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. prije Krista.
Ostaci broda su istraženi u plitkom moru, a sačuvani su u dužini od 6,7 m te širini od 1,6 m. Analiza drveta broda iz Zambratije utvrdila je korištenje pet različitih vrsta drva prilikom njegove izgradnje: brijest (Ulmus sp.), joha (Alnus sp.), divlja kruška (Pyrus communis L.), topola (Populus sp.) i jela (Abies alba). Navedene analize su ukazale na upotrebu vrsta drveća dostupnih u blizini obale, u okolišu koji je bio bogat slatkom vodom poput močvara i obalnih laguna. Jedino je drvo jele raslo u planinskim krajevima te je vjerojatno došlo iz šuma koje su udaljene od obale.
Princip gradnje broda iz Zambratije temelji se na konceptu ljuske za sam trup, te na konceptu uzdužnih vojeva za formu broda. Proces izgradnje jest „prvo ljuska“, što je ujedno i jedini proces koji je kompatibilan s uzdužnim šivanjem oplate.
Brod iz Zambratije je izveden iz monoksila, izgrađenog od brijestovog trupca, na kojeg su platice spojene sistemom uzdužnog šivanja, uz umetanje letvice za osiguravanje vodonepropusnosti korita. Brod iz Zambratije predstavlja jedini dokaz o postojanju šivanih plovila na Mediteranu u periodu prijelaza iz brončanog u željezno doba te se može koristiti kao odrednica za lokalnu brodograditeljsku tradiciju kasnijih šivanih brodova na sjevernojadranskom prostoru.
Međunarodno istraživanje brodske konstrukcije provele su institucije: Arheološki muzej Istre iz Pule, Konzervatorski odjel u Puli – Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Centar Camille Jullian, istraživački odjel Sveučilišta Aix-Marseille (CNRS) sa sjedištem u Aix-en-Provence u Francuskoj.

dr. sc. Ida Koncani Uhač, viša kustosica
Marko Uhač, konzervator – viši stručni savjetnik
dr. sc. Giulia Boetto, istraživač – nautički arheolog

Info

Datum:
30.08.2019.
Vrijeme:
20:30 - 21:30
Događanje kategorije:
,

Organizator

Dubrovački muzeji
Telefon:
020 321 497
Email:
info@dumus.hr
Website:
www.dumus.hr

Lokacija

Žitnica „Rupe“
Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
+385(0)20 323 056
Website:
http://www.dumus.hr/hr/etnografski-muzej