Godina 2019. godina je brojnih značajnih obljetnica za Grad Dubrovnik. Od 1979. spomenička jezgra je pod zaštitom UNESCO-a, a od 2009. Festa svetog Vlaha dio je Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. UNESCO-va lista pod kulturnom baštinom obuhvaća materijalnu i nematerijalnu baštinu, koje su u Dubrovniku, možda više nego igdje drugdje, neizbježno srasle u simbiozi kao dio kulturnog nasljeđa.

Živjeti u takvom Gradu i svakodnevno baštiniti njegove vrijednosti privilegija je, koja neminovno nosi i odgovornost za očuvanje njegovih specifičnih odlika i prestižne pozicije na listi UNESCO-vih lokaliteta i to stručnim pristupom obnovi spomenika te upravljanjem održivim turizmom u kontekstu zaštite baštine.

A naša baština je i naša suvremenost. Sama povijesna jezgra Grada živi je organizam u kojem se svakodnevno susreću prošlost i sadašnjost. U spomeničku jezgru povijesnog ambijenta, u samu  srž njegova identiteta utkan je i duh svetog Vlaha te njegova Festa. Parac je Gradu više od vjerskog zaštitnika, on je oslonac i uporište, duhovni i politički simbol. Svečanost i tradicija štovanja svetog Vlaha, koja je od 10. stoljeća odoljela svim mijenama u Gradu, zasigurno obogaćuje kulturnu baštinu čovječanstva, a Dubrovniku je, u njegovim zidinama, neizostavan dio postojanja.

Dubrovnik ove godine slavi svoju baštinu. Uz ove dvije značajne UNESCO-ve obljetnice, obilježava i 600 godina od postavljanja Orlandovog stupa te 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara.