Dubrovnik je, od 7. do 10. studenog 2018., homeport 4. Europskog festivala turizma i strategije, ove godine s naglaskom na cruise turizam, uz svjetska imena poput CBS-ovog Petera Greenberga

Početak studenog u Dubrovnik dovodi eminentna svjetska imena kada je riječ o cruise turizmu i pitanjima vezanim uz izazove koje ovaj vid turizma stavlja pred poželjne gradove destinacije, poput Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković bit će domaćin međunarodnom Festivalu strategije i turizma, čiji će stručni dio, konferencija pod nazivom !Kružna putovanja i gradovi – izazovi i prilike”, biti posvećen upravo ovoj temi.

Velike gužve, izazvane velikim brojem putnika s brodova na kružnim putovanjima, negativan je efekt kojeg sa sobom nosi cruise turizam, a kojeg je Dubrovnik nizom mjera počeo rješavati ove sezone, s još jačim najavama za iduću godinu, kada neće biti moguće uplovljavanje više od dva cruisera dnevno. Poduzete aktivnosti prepoznali su i vodeći svjetski mediji koji su prošlogodišnje naslove, kojima su prognozirali ”smrt turističkog Dubrovnika”, ove godine zamijenili optimističnim najavama o konkretnim mjerama koje novi gradonačelnik  provodi u cilju postizanja održivog turizma.

Prekretnica u promišljanju budućnosti cruise turizma u Dubrovniku dogodila se inicijativom gradonačelnika Frankovića i pokrenutim razgovorima s krovnom udrugom najvećih svjetskih cruise kompanija CLIA-om (Cruise Lines International Association). Predsjednica CLIA-e Cindy D’Aoust jedna je od govornika na konferenciji u Dubrovniku.

Dolazak je potvrdio i CBS-ov novinar Peter Greenberg, višestruki dobitnik nagrade Emmy, istraživački novinar i reporter, uvaženi i izuzetno cijenjeni američki izvjestitelj. U turističkoj industriji poznat kao “Putnički detektiv”, urednik je Turizma za CBS News i veliki poznavatelj turističkih tema.

Grad Dubrovnik ovaj 4. Europski festival trurizma i strategije organiziora zajedno s francuskim gradom prijateljem Rueil-Malmaisonom, čiji gradonačelnik Partrick Ollier također stiže u Dubrovnik.

Svoja iskustva podijelit će gradovi poput Barcelone, Brugesa, Venecije, Kotora i Vukovara.

Prijave za konferenciju još su otvorene na www.tourismandstrategy.com. 

Nakon dvodnevnog konferencijskog dijela, Festival zadnjeg dana, u subotu 10. studenog, priprema program za građane, uz Dan otvorenih vrata u Luci Gruž. Glazbeni nastupi, regate, razgledanje brodova i bogata nagradna igra očekuju sve Dubrovčane u vremenu od 10 do 13:30 sati.

PROGRAM 

PROGRAMME 

 

Nema predstojećih događanja.