Uz paljenje prve adventske svijeće i blagdanske dekorativne rasvjete na Stradunu te uz koncert Petra Graša započeo je peti Dubrovački zimski festival.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pozdravio je brojne okupljene Dubrovčane i službeno otvorio festival, poželivši svima prekrasan prosinac u gradu, uz izvrstan program 5. Dubrovačkog zimskog festivala. Prepuni Stradun s oduševljenjem je dočekao početak zimskih festi, s radošću je pratio veselog zlatnog Meda – festivalsku maskotu i zapjevao prvo s Dječjim zborom Dubrovnik prigodnu pjesmu Dubrovnik se kiti Paole Dražić Zekić, a potom i Zatonsku kolendu.

Na Stradunu će 6. prosinca nastupiti jedna od naših najdugovječnijih i najpoznatijih pop-rock grupa Prljavo kazalište te održati veliki koncert povodom Dana dubrovačkih branitelja. Na najljepšoj pozornici nastupit će i bendovi Soul Fingers 8. prosinca, Detour 15. prosinca, Hladno pivo 21. prosinca te uvijek rado viđeni Željko Bebek 26. prosinca, dok će 27. prosinca koncert na Stradunu održati dubrovački bendovi Teatar, Art bend i Valetudo.

Nakon ovih energičnih elektro-akustičnih i rock zvukova, u samoj završnici 2018., program dočeka Nove godine na Stradunu organiziran u suradnji sa Star Produkcijom, donosi 29. prosinca atraktivni bend The Gipsy Kings sa svojim specifičnim glazbenim izričajem. The Gipsy Kings su kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća ostvarili svjetski uspjeh brojnim hitovima, kao što su pjesme Djobi, Djoba i Bamboleo, a još uvijek su vrlo popularni i nastupaju po cijelom svijetu. Sa svojim obiteljskim bendom čiji su članovi redom talentirani pjevači i gitaristi Paco Baliardo na pozornicu donosi strast i energiju popularnih pjesama Gipsy Kingsa, a sasvim poseban doživljaj bit će uživanje u njihovoj glazbi na otvorenome u srcu dubrovačke povijesne jezgre. Večer prije samog dočeka Nove godine, 30. prosinca popularne rock balade na Stradunu izvest će Opća opasnost.

Na radost dubrovačke dječice, spektakularnoj novogodišnjoj noći na Stradunu prethodit će dječji doček na kojem će nastupiti popularna mlada pjevačica Mia Negovetić i Super cover band.  U novu će godinu Dubrovčane i goste 31. prosinca uvesti vodeći hrvatski izvođači Nina Badrić i Tony Cetinski. Vrhunski glazbenici na najljepšoj svjetskoj pozornici i impresivni vatromet točno u ponoć, osigurat će nezaboravan početak nove godine na Stradunu. Prvog dana 2019., nakon dočeka za pamćenje, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem američkog dirigenta Marca Tarduea i sopranistica Marija Kuhar Šoša održat će tradicionalni novogodišnji koncert naslovljen ”Orlandov bal” u podne na Stradunu najavljujući Orlandovu godinu koja će biti obilježena tijekom 2019., a posjetitelji će uživati u glazbi uz kamenice i pjenušac u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika. Prvu večer nove godine, začinit će pjesmom 1. siječnja na Stradunu jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa – klapa Rišpet.

Prvi put organiziran na taj način prošle godine, veliki Dubrovački božićni koncert priredit će 22. prosinca u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik Dubrovački simfonijski orkestar, koji će nastupiti s brojnim dubrovačkim glazbenicima, a ove godine pridružit će im se tenor Domagoj Dorotić i vodeća hrvatska sopranistica novije generacije Martina Zadro. Božićni koncert uveličat će Sijepo Gleđ Markos, Sara Žuvela, Maja Grgić, Doris Kosović, Vedran Ljubenko te klapa Kaše i ženska klapa FA Linđo.

 

Tradicionalno, na radost najmlađih, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika održat će se Božićna bajka 16. prosinca, kada će biti podijeljeno više od tisuću poklona, a sladokusce će razveseliti humanitarni Torta Party 8. prosinca na Stradunu. Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste, a i gradski upravni odjeli sudjeluju u realizaciji bogatog festivalskog programa.

Počevši od 1. prosinca, svakog dana od 17:00 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska u voznom redu Libertasovi autobusi vozit će besplatno na svim linijama u gradskom prometu (uključujući linije 28 i 35). Tijekom zimskog festivala prometovat će i besplatni XMAS BUS  na relaciji A. Kolodvor – Grawe – Pile – Vojnović – P. Lapad, te P. Lapad – Vojnović – Pile – A. Kolodvor.

Više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika koji nudi sveobuhvatne informacije ne samo o kulturnim nego i društvenim, edukativnim, sportskim i zabavnim događanjima te donosi pregled svih događanja koja organiziraju ili podržavaju gradski odjeli, gradske ustanove i tvrtke, ali i sve druge sadržaje koji u cijelosti čine ponudu događanja u Dubrovniku.