Monterey, kao grad s višegodišnjim iskustvom u organizaciji sličnih sportskih događaja predložio je Dubrovniku suradnju na projektu realizacije prvog dubrovačkog polumaratona. U gradu Monterey organizira se „Big Sur International Monterey Marathon“, koji je proglašen jednim od najboljih američkih maratonskih utrka, te su predstavnici  prijateljskog grada svoja iskustva u organizaciji utrke prenijeli organizatorima u Dubrovniku.

Ovaj zahtjevan i vrlo izazovan projekt ujedinio je predstavnike dvaju prijateljskih gradova sa zajedničkim ciljem organizacije ovog nadasve zanimljivog športskog događaja, ali i daljnjeg učvršćivanja povezanosti Montereya i Dubrovnika.

Međunarodni dubrovački polumaraton događaj je koji se prvi put realizirao u svibnju 2015. godine predstavljajući novi sportsko-turistički sadržaj u našem Gradu. Atraktivnost ovog sportskog događaja  temeljena je na činjenici da je Dubrovnik na listi UNESCO-ove zaštićene svjetske kulturne baštine, smješten na terenu vrlo atraktivnom za maratonsko trčanje, a posebno što se dvokilometarska utrka („2k Run the Wall“) s ograničenim brojem sudionika održava na dubrovačkim zidinama, najznačajnijoj dubrovačkoj atrakciji.

Gradovi Dubrovnik i Monterey primili su 2016. godine nagradu međunarodne organizacije ˝Sister Cities International˝ za suradnju na pripremi i organizaciji dubrovačkog međunarodnog polumaratona – DuMotion u kategoriji ˝Inovacije: Gospodarski razvoj˝ za gradove koji imaju ispod 100 tisuća stanovnika, a suradnja se nastavila i razmjenama trkača.

Ruta polumaratona duga je 21.1 km, kreće s Ploča, prolazi područjem od Pila do Kantafiga s okretom pokraj ACI marine  u Komolcu i s ciljem  na najljepšem mogućem mjestu – na Stradunu.

S motom  „Više od utrke“  ovo događanje je više od samog športskog događanja, putem trčanja promovirat će se zdravi stilova života, sve u “zagrljalju” povijesnih spomenika, uz klapsku pjesmu i blagoslov sveca zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, čija je Festa zaštićena kao nematerijalna baština u okrilju UNESCO-a. Dubrovnik i Monterey započeli su i s povezivanjem trkača. Tako je dvoje sretnih trkača iz Dubrovnika sudjelovalo je na Big Sur polumaratonu održanom u travnju prošle godine dok je dvoje trkača iz Montereya stiglo na drugo izdanje Du Motiona. Ova praksa nastavit će se i u nadolazećim godinama.