Ove godine navršava se 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta koji je, u prisutnosti nositelja vlasti i odobravanje puka okupljenog na glas zvona, proglašen 29. svibnja 1272. Ova jedinstvena pravna zbirka time je postala i čitavih 500 godina (do pada Republike 1808.) ostala temelj pravnog poretka te snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 5. sjednici održanoj 27. listopada 2021. proglasilo je 2022. godinu Godinu Dubrovačkog statuta.

Dubrovački statut jedan je od najvažnijih pisanih simbola Dubrovnika, živo utkan u njegovu urbanu memoriju te nezamjenjivo  povijesno vrelo, knjiga u koju se pohranjivalo kolektivno pamćenje dubrovačke zajednice. Svojim odredbama o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, o obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, o izazovima pomorstva i urbanom životu, idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada. Uz sadržajnu, Statut je imao i svoju snažnu simboličku vrijednost. Dubrovački plemići su svake godine u prosincu u Velikom vijeću prisezali polaganjem ruke na Statut, kao i knez i drugi dužnosnici prilikom preuzimanja službe.

Pisan je na latinskom jeziku, a tek je u novije vrijeme dobio svoje prijevode na hrvatski i engleski jezik.

Dubrovački statut iz 1272. godine spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2022. godinu ”Godinom Dubrovačkog statuta”. Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, kao i brojne druge značajne kulturne, znanstvene i obrazovne ustanove, poput Državnog arhiva u Dubrovniku, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Sveučilišta u Dubrovniku, Umjetničke škole Luke Sorkočevića, svojim se programima uključuju u obilježavanje ove velike obljetnice.

Središnja proslava Godine Statuta održat će se 29. svibnja 2022. godine u Palači Sponza s početkom u 20 sati. Uz otvorenje središnje izložbe posvećene Statutu i prigodna obraćanja uzvanika, bit će održano i predavanje akademkinje Nelle Lonze, te umjetnički program u organizaciji Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Folklornog ansambla Linđo.