Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe slika “Fragmentacija” Anamarije Obradović

16.05.2022..20:00 - 21:00

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 16. svibnja u 20 sati održat će se otvorenje izložbe slika naziva “Fragmentacija” Anamarije Obradović.

Iz predgovora Petre Golušić:

U seriji slika Fragmentacija (2020. – nadalje) navode se elementi povijesne jezgre Dubrovnika.Vidimo kako se iz centra pikturalnog polja ili iz neke druge točke; kreću prema van ili prema unutra skulptura sv. Vlaha, rozeta, kupola Katedrale, fragment Zvonika, Orlandov stup, maskeron, kapitel Kneževog dvora, skulptura anđela s fasade crkve itd. Od Dubrovnika se zapisuje njegovo kulturno dobro koje se interpretira u detaljima. Svi uslikani motivi označavaju bogatstvo kulturnog nasljeđa. Njega je teško uništiti i ugroziti. Ono se slika kao trajna vrijednost. Detalji Grada levitiraju na i u monokromnim pozadinama|podlogama. To su ekrani zbilje u kojoj se sve loše i mračno poništava. Sadržaj je dokinut. On danas uništava izgled povijesne jezgre i opasna je šteta  jer nije u skladu s iskonskim vrijednostima čovjeka. Markira se neuništivost ljudskog duha u njegovoj kreaciji urbanog tkiva i misli se budućnost. Ona se uprizoruje u snazi pojedinačnog koje se simbolici upisuje.

Anamarija Obradović rođena je 1983. u Dubrovniku. Nakon završene srednje Umjetničke škole Luka Sorkočević upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu. Diplomirala je 2009. u klasi profesora Gorkog Žuvele, smjer slikarstvo. Od 2009. surađuje redovito kao vanjski suradnik s kazalištem Marina Držića u Dubrovniku kao slikar izvođač za scenografiju i radi idejna rješenja plakata za predstave. 

Od 2010. Radi kao slikar izvođač na filmovima strane produkcije. Od 2012. redovito je aktivna kao slikar izvođač za predstave Dubrovačkih ljetnih igara. Od 2017. godine je zaposlenica kazališta Marina Držića kao voditelj kiparsko-slikarske radionice, te je povremeno asistent scenografa i sam scenograf. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Živi i radi u Dubrovniku.

Info

Datum:
16.05.2022.
Vrijeme:
20:00 - 21:00

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website

Leave a Comment

Skip to content