Loading Događanja

« Sva Događanja

Otvorenje izložbe ”Dubrovnik i Drugi svjetski rat: Mjesta sjećanja”

04.10..19:00 - 10.11..19:00

U petak, 04.10. s početkom u 19:00 sati, u Muzeju crvene povijesti u Gružu, otvara se izložba Dubrovnik i Drugi svjetski rat: Mjesta sjećanja.

O četiri godine Drugog svjetskog rata ispričano je i napisano više priča i mitova, prihvaćeno i osporeno dogmi, postavljeno pitanja i dano odgovora nego o bilo koje druge četiri godine hrvatske povijesti. To su godine u kojima je srušen stari, a stvoren novi politički, ekonomski i društveni poredak. Godine koje su slavljene, godine koje su prezirane, godine kojih se društvo rado ili nerado sjećalo. Zajedničko sjećanje na pojedince, skupine i događaje tog vremena bilo je, i danas je vidljivo kroz imena ulica, trgova, cijelih naselja, organizacija i poduzeća. Materijalizirano sjećanje u obliku desetaka tisuća spomen-ploča, skulptura, monumentalne arhitekture ili spomen grobnica prošaralo je čitav jugoslavenski prostor pa tako i prostor grada Dubrovnika. 

Teror okupatorskih vlasti, zatvaranja, mučenja i strijeljanja protivnika, diverzantski napadi na infrastrukturu, nestašice hrane, gospodarska kriza, fašistička i saveznička bombardiranja te konačno odmazda nove narodnooslobodilačke vlasti tragična su iskustva Dubrovnika u ovom svjetskom sukobu. 

Dubrovačka mjesta sjećanja, bivša i sadašnja, vidljiva i nevidljiva, tema su ove izložbe. Na njoj je prikazano 39 mjesta na kojima se nalazilo ili još uvijek nalazi materijalizirano sjećanje na dubrovačko iskustvo najstrašnijeg svjetskog sukoba. Sjećanje na ljude i događaje koji i danas obilježavaju društvo, iako su, kao i mjesta sjećanja na njih, često zaboravljeni.  

Info

Od:
04.10..19:00
Do:
10.11..19:00
Događanje kategorije:
,
Skip to content