Loading Događanja

« Sva Događanja

Marin Držić: hrvatski Shakespeare / Marino Darsa: Lo Shakespeare Croato – predstavljanje dokumentarnog filma o projektu održanom u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu u suradnji Doma Marina Držića i Grande Brera

22.10..19:00 - 20:30

PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE DOKUMENTARNOG FILMA

MARIN DRŽIĆ: HRVATSKI SHAKESPEARE / MARINO DARSA: LO SHAKESPEARE CROATO

o projektu održanom u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu, suradnja Doma Marina Držića i Grande Brera

Utorak, 22. listopada 2024. u 19 sati, Dvorana Visia

 

Sve prolazi, i svemu ima vrijeme, ali ostaje trajan spomen na izložbu Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo, održanu u Milanu 2021. godine. Riječ je o dokumentarnom filmu Marin Držić: hrvatski Shakespeare / Marino Darsa: Lo Shakespeare Croato u produkciji Doma Marina Držića i prestižne milanske institucije koja pod nazivom Grande Brera okuplja više kulturnih ustanova s Nacionalnom knjižnicom Braidense i Pinacotecom di Brera.

Premijerno predstavljanje dokumentarnog filma održat će se u utorak, 22. listopada 2024. u dvorani Visia, s početkom u 19 sati, u sklopu programa obilježavanja godine UNESCO-a u Dubrovniku.

Iznimno nam je zadovoljstvo što će tako i dubrovačka publika moći vidjeti kako je u Nacionalnoj knjižnici Braidense, koja čuva jedine sačuvane primjerke prvih izdanja Držićevih knjiga iz 1551. godine, upravo uz navedene Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim ljepim stvarmi i Tirenu, bilo predstavljeno i stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća koje su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore, kao i dvadesetak geografskih karata.

Izlošci su potjecali iz bogatih knjižnih zbirki Braidense i iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić, milanskog odvjetnika i kolekcionara, zaljubljenika u Hrvatsku i Dubrovnik, Cristiana Pambianchia.

Autorica izložbenog projekta je povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija, a realiziran je u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Izložba je pobudila veliko zanimanje talijanske javnosti o čemu svjedoči iznimno uspješna i posjećena online konferencija za talijanske medije sa 106 akreditiranih novinara održana 21. srpnja 2021. u Sala di Maria Teresa u Nacionalnoj knjižnici Braidense.

Nakon press konferencije uslijedilo je snimanje dokumentarnog filma o izložbenom projektu Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato.

Dom Marina Držića uspostavio je iznimno dobre i prijateljske odnose s Nacionalnom knjižnicom Braidense iz Milana na čelu s tadašnjom ravnateljicom gđom. Mariom Goffredo još 2017. godine kada je dogovorio posudbu triju vrijednih eksponata, prvih izdanja Držićevih djela tiskanih u Veneciji 1551. godine – Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim ljepim stvarmi (tiskar Andrea Arrivabene) i Tirena (tiskar Niccolò Bascarini), uz mlađe izdanje Tirene iz 1630. godine (venecijanski tiskar Marco Ginammi). Navedene knjige bile su predstavljene u Domu Marina Držića u sklopu obilježavanja 450. godina od Držićeve smrti (1567. – 2017.) na izložbi pod nazivom Stvaranje mostova – Putovanje s Marinom Držićem.

Milanska izložba Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo, svečano otvorena u srpnju 2021. u Nacionalnoj knjižnici Braidense značila je nastavak međunarodne suradnje dvije ustanove, dok  dokumentarni film Marin Držić: hrvatski Shakespeare o navedenoj izložbi  produbljuje izvrsne odnose Doma Marina Držića i Grande Brera.

Sudionici premijernog predstavljanja navedenog dokumentarnog filma bit će ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, generalni ravnatelj Grande Brera Angelo Crespi, milanski odvjetnik i kolekcionar Cristiano Pambianchi te autorica izložbe izv. prof. dr. sc. Katja Bakija.

Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje su prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića te imaju za cilj brendirati ga kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije, što je mjesto koje mu nesumnjivo pripada.

 

Info

Datum:
22.10.
Vrijeme:
19:00 - 20:30
Događanje kategorije:
, ,
Website:
https://muzej-marindrzic.eu/

Organizator

Dom Marina Držića
Telefon:
020/ 323-242
Email:
ravnatelj@muzej-marindrzic.eu
Website

Lokacija

Dvorana Visia
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content