Loading Događanja

← Natrag na Događanja

Dubrovački muzeji

020 321 497||www.dumus.hr

Dubrovački muzeji su kompleksna ustanova koju čine četiri specijalizirana muzeja: Kulturno -povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi izloženi su u spomeničkim objektima najviše kategorije. U tim je prostorima izložena kulturna i umjetnička baština, tradicijska kultura, te povijesno nasljeđe Dubrovnika i njegove okolice.

Kulturno–povijesni muzej smješten je u Kneževu dvoru, sjedištu vlade i stanu kneza Dubrovačke republike. Njegovim stalnim postavom nastojalo se dočarati autentični prostor povijesnoga događanja, a prezentacijom umjetnina iz zbirki predstaviti bogata kulturna, umjetnička i povijesna baština Dubrovačke Republike.

Etnografski muzej smješten je u najvećoj žitnici Dubrovačke Republike Rupe, gdje je, uz autentični povijesni prostor, prikazana i tradicijska kultura dubrovačkoga kraja.

Pomorski muzej se nalazi u tvrđavi sv. Ivana, a njegov stalni postav prezentira slavnu pomorsku prošlost dubrovačkoga kraja.

Arheološki muzej još uvijek nema stalni postav. Njegov fundus obuhvaća raznorodnu građu od vremena prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Dio građe je izložen u tvrđavi Revelin u okviru dvije tematske izložbe: „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i „Revelin – arheološka istraživanja/prostorni razvoj/ljevaonica“.

06/2019

Otvorenje izložbe “Više od svjetla i soli – 200 godina hrvatskih svjetionika”

04.06. u 19:30 - 20:30
Žitnica „Rupe“, Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Gostovanje izložbe iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa D.O.O. Izložba je osmišljena u suradnji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa s ciljem približavanja javnosti povijesnog, društvenog, umjetničkog, tehničkog i uporabnog konteksta i značaja svjetionika uoči proslave 200. obljetnice gradnje Savudrijskog svjetionika - prvog većeg svjetionika na Jadranu, čime je počela organizirana svjetioničarska služba.

Više... »

07/2019

Otvorenje izložbe “Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”

18.07. u 20:30 - 21:30
Žitnica „Rupe“, Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Gostovanje izložbe iz Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela u Dubrovačkim muzejima u okviru međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi. Izložba daje monografski prikaz tradicijskog odijevanja na području grada Kaštela i prostora kaštelanskog bazena. Prezentirajući tekstilnu građu i nakit iz dviju kulturnih institucija izložba nas upoznaje s kaštelanskim tradicijskim rukotvorstvom, trgovinom i proizvodnjom, izradom tkanina, odijevanjem, vrstom i tipologijom predmeta i sl.

Više... »

12/2018

“Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku”

25.05. u 09:00
Od 29.12.2018. u 09:00
- 02.06.2019. u 18:00
Knežev Dvor, Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložba predočava 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i nekoliko primjeraka iz vanjskih zbirki, pokazujući tipološko-morfološki i stilsko umjetnički razvoj ovog i danas ''aktivnog'' i modernog tipa namještaja. Nastale su u razdoblju od 17. do kraja 19. stoljeća, a brojčano su najzastupljeniji primjerci iz 18. stoljeća, koje je ostvarilo najveći uzlet u dekorativnom, konstrukcijskom i funkcionalnom razvoju komode i od nje stvorilo najreprezentativniji namještaj stoljeća. Komode su izložene u kronološkom slijedu od svojih početaka u ranom baroku do razdoblja historicizma.…

Više... »

04/2019

Sa O Roma: 50 godina romskog Đurđevdana u Skoplju

25.05. u 09:00
Od 25.04. u 09:00
- 27.05. u 16:00
Žitnica „Rupe“, Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Multimedijalna izložba kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, a nastajala je kroz pet desetljeća istraživačkog rada autorice Elsie Ivancich Dunin, profesorice emerite etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA). Proslavu ovoga blagdana Republika Sjeverna Makedonija proglasila je 2011. godine zaštićenim kulturnim dobrom, a UNESCO je to učinio 2017. godine. Istoimeni film u sklopu izložbe proglašen je 2019. godine najboljim kratkim dokumentarnim filmom na Filmskom Festivalu…

Više... »

06/2019

Rimski carski portreti na srebrenom novcu

19.06. u 20:00 - 21:00
Knežev Dvor, Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložbu realizira Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja. Izložbom se prezentira oko 100 denara iz Numizmatičke zbirke, čiji je veći dio u muzej dospio donacijom. Naglasak je na portretima rimskih careva i članova carske obitelji, s obzirom na to da su primjerci izvrsno sačuvani te nam pružaju intimni uvid u njihov život. Autor izložbe: Darko Milošević

Više... »
+ Export Events