Loading Događanja

← Natrag na Događanja

Dubrovački muzeji

020 321 497||www.dumus.hr

Dubrovački muzeji su kompleksna ustanova koju čine četiri specijalizirana muzeja: Kulturno -povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi izloženi su u spomeničkim objektima najviše kategorije. U tim je prostorima izložena kulturna i umjetnička baština, tradicijska kultura, te povijesno nasljeđe Dubrovnika i njegove okolice.

Kulturno–povijesni muzej smješten je u Kneževu dvoru, sjedištu vlade i stanu kneza Dubrovačke republike. Njegovim stalnim postavom nastojalo se dočarati autentični prostor povijesnoga događanja, a prezentacijom umjetnina iz zbirki predstaviti bogata kulturna, umjetnička i povijesna baština Dubrovačke Republike.

Etnografski muzej smješten je u najvećoj žitnici Dubrovačke Republike Rupe, gdje je, uz autentični povijesni prostor, prikazana i tradicijska kultura dubrovačkoga kraja.

Pomorski muzej se nalazi u tvrđavi sv. Ivana, a njegov stalni postav prezentira slavnu pomorsku prošlost dubrovačkoga kraja.

Arheološki muzej još uvijek nema stalni postav. Njegov fundus obuhvaća raznorodnu građu od vremena prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Dio građe je izložen u tvrđavi Revelin u okviru dvije tematske izložbe: „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i „Revelin – arheološka istraživanja/prostorni razvoj/ljevaonica“.

10/2021

IZLOŽBA // MOJE KONAVLE Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić

28.10. u 19:00 - 20:00
Žitnica „Rupe“, Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložba i katalog donose dvjestotinjak fotografija Konavala iz privatnih konavoskih albuma koje su nastale od kasnog 19. do 60-ih godina 20. stoljeća, a koje je poslije završetka Domovinskog rata skupila Katica Radić.Kao baštinski predmeti koji nose memorijsku vrijednost na njima je zabilježena vjerna slika kulture Konavala i ljudi koji su činili tu kulturu. Najviše njih odnosi se na selo Popoviće koje je rodno selo skupljačice, te rodno selo prvog konavoskog amaterskog fotografa Vuka Klaića - Krtice čiji dio opusa donosimo…

Više... »

11/2021

IZLOŽBA // Cvijet u kamenu

26.11. u 18:00 - 19:00
Tvrđava Revelin, DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa

Na izložbi će biti prikazani ulomci pleterne ornamentike s cvijetnim motivima iz fonda Ranosrednjovjekovne zbirke. Motivi će biti obrađeni s botaničkog i simboličkog aspekta. Izložbu realizira Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja u suradnji s Prirodoslovnim muzejom u Dubrovniku.

Više... »

12/2021

IZLOŽBA // Biseri južnog mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća

16.12. u 18:00 - 19:00
Knežev dvor, Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložba ima za cilj predstaviti cjelovit pogled na dvadeseto stoljeće dubrovačkog turizma. Autori se kroz različite perspektive – antropološku, ekonomsko-promidžbenu, povijesnu, prostorno-arhitektonsku, bave fenomenom turizma. Izložbu čini vlastita i posuđena građa koja se sastoji od dopisnica, fotografija, putne opreme, opreme za plažu, letaka, turističkih brošura, publikacija, plakata, knjiga, hotelskog inventara, restauraterskog inventara, posuđa, suvenira i dr. Tematska poglavlja obuhvatit će kulturološke fenomene i pojave u turizmu, oglede dubrovačkog turizam u dizajnu, grafici i propagandi, kao i upotrebu identitskih i tradicijskih…

Više... »
+ Export Events