Loading Događanja

← Natrag na Događanja

Dubrovački muzeji

020 321 497||www.dumus.hr

Dubrovački muzeji su kompleksna ustanova koju čine četiri specijalizirana muzeja: Kulturno -povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi izloženi su u spomeničkim objektima najviše kategorije. U tim je prostorima izložena kulturna i umjetnička baština, tradicijska kultura, te povijesno nasljeđe Dubrovnika i njegove okolice.

Kulturno–povijesni muzej smješten je u Kneževu dvoru, sjedištu vlade i stanu kneza Dubrovačke republike. Njegovim stalnim postavom nastojalo se dočarati autentični prostor povijesnoga događanja, a prezentacijom umjetnina iz zbirki predstaviti bogata kulturna, umjetnička i povijesna baština Dubrovačke Republike.

Etnografski muzej smješten je u najvećoj žitnici Dubrovačke Republike Rupe, gdje je, uz autentični povijesni prostor, prikazana i tradicijska kultura dubrovačkoga kraja.

Pomorski muzej se nalazi u tvrđavi sv. Ivana, a njegov stalni postav prezentira slavnu pomorsku prošlost dubrovačkoga kraja.

Arheološki muzej još uvijek nema stalni postav. Njegov fundus obuhvaća raznorodnu građu od vremena prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Dio građe je izložen u tvrđavi Revelin u okviru dvije tematske izložbe: „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i „Revelin – arheološka istraživanja/prostorni razvoj/ljevaonica“.

06/2019

Rimski carski portret na srebrnom novcu iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku

18.07. u 09:00
Od 29.06. u 09:00
- 31.07. u 18:00
Knežev dvor, Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložbu su realizirali Dubrovački muzeji, Arheološki muzej Izložbom se javnosti se po prvi put prezentira dio zbirke koji je Dubrovačkim muzejima donirala gospođa Vinka Zorenč. Muzejima je donirano preko 500 komada antičkog novca a za izložbu je, zbog vrsnoće sačuvanosti i finoće detalja, izabrano 45 rimskih srebrnjaka - denara. Fokus u obradi građe stavljen je na prikaze portreta careva i članova njihovih obitelji, pri čemu su naglašene promjene umjetničkih tendencija izražavanja kroz stoljeća: od izrazitog realizma prvog stoljeća prije Krista…

Više... »

08/2019

Otvorenje izložbe “Zambratija – prapovijesni šivani brod”

30.08. u 20:30 - 21:30
Žitnica „Rupe“, Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Gostovanje izložbe iz Arheološkog muzeja Istre u Puli u okviru međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi. Nalaz brodske konstrukcije iz uvale Zambratija na sjeveru istarske obale, najstariji je primjer u potpunosti šivanog broda koji je ikad pronađen u Mediteranu. Njegovi ostaci datiraju u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. prije Krista. Ostaci broda su istraženi u plitkom moru, a sačuvani su u dužini od 6,7 m te širini od 1,6 m. Analiza drveta broda iz Zambratije utvrdila…

Više... »
+ Export Events