Loading Događanja

← Natrag na Događanja

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

020/ 324 856||https://www.facebook.com/MUZEJ/

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik specijalizirani je povijesni muzej, koji se sustavno i stručno bavi proučavanjem Domovinskog rata, a svoju građu prikuplja, čuva i obrađuje u Zbirci dokumenata, Zbirci memoarske građe, Zbirci trodimenzionalnih predmeta i Zbirci fotografija i negativa.

Nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje i Republiku Hrvatsku 1991. i završetka Domovinskog rata, Muzej je, uz potporu Grada Dubrovnika i suradnju s dubrovačkim braniteljima i Udrugama proisteklima iz Domovinskog rata, u razdoblju od 1995. do 2017. znatno obogatio sve svoje zbirke građom iz Domovinskog rata, i njezina sustavna obrada i prezentacija rezultirala je s više od trideset tematskih povremenih izložbi.

U neobnovljenoj tvrđavi Imperijal na Srđu postavljena je izložba „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ Tijekom Domovinskog rata tvrđava je bila prva crta obrane Dubrovnika i u njoj je bilo smješteno Zapovjedništvo 163. dubrovačke brigade Hrvatske vojske, te je postala simbolom herojske obrane Grada. Izložba je otvorena na Dan domovinske zahvalnosti 2008. kao prva faza projekta budućega stalnoga postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, do obnove tvrđave. Sastoji se od četiri tematske cjeline: Pad Dubrovačke Republike i povijest objekta Fort Imperial, Srpsko-crnogorska agresija 1991., Dani pobjede – oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i Stradanja stanovništva, civilnih objekata i spomenika kulture na dubrovačkom području.

Prikazan je tijek Domovinskog rata na dubrovačkom području od početka srpsko-crnogorske agresije 1991., pobjedonosnog izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske i povratka izbjegloga i prognanoga stanovništva na privremeno okupirana područja do završetka rata 1995. Izloženi su originalni dokumenti, umjetničke i dokumentarne fotografije iz Domovinskog rata, naoružanje, minsko-eksplozivna sredstva, dijelovi ratne opreme, ratne zastave postrojba, autentične snimke i videograđa.

https://www.facebook.com/MUZEJ/
@muzej

www.thepictaram.club/instagram/muzejdr
#muzejdr

http://hvm.mdc.hr/muzej-domovinskog-rata-dubrovnik,735:DBK/hr/info/

07/2018

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU 1991.-1995.

09.07. u 00:00
Od 27.07.2018. u 00:00
- 31.12.2020. u 23:59
Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Srđ ulica 1
Dubrovnik, Dubrovnik 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa

Izložba u tvrđavi Imperijal na Srđu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i Povijest objekta Fort Imperial. Tema Domovinskog rata na dubrovačkom području podijeljena je na tri tematske cjeline: -Srpsko-crnogorska agresija 1991. -Dani pobjede – oslobodilačke akcije Hrvatske vojske -Stradanje stanovništva, civilnih objekata i spomenika kulture Izložba je rezultat višegodišnjeg stručnog rada na proučavanju Domovinskog rata na dubrovačkom području, istraživanja, prikupljanja građe, njenog dokumentiranja, obrade i prezentacije kroz niz od 36 izložbi prezentiranih kroz godine rada Muzeja. Izložbu godišnje razgleda više…

Više... »
+ Export Events