Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Izložba Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA “Metlice u brodice” u ARL

15.12.2022..11:00 - 04.01.2023..18:00

S veseljem i uzbuđenjem vas pozivamo da od 25.11. – 18.12. posjetite izložbu Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA “Metlice u brodice”.

U prostoru Art radionice Lazareti (lađa X) Matea je izložila flotu drvenih brodica koje je sama izradila, a koja nosi naslov BRODI/ONA.

Matea Šabić Sabljić gradi svoje “utopijske” brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju: flotu BRODI/ONA, od 2018. godine, a kroz gradnju flote istražuje koje su žene, i na koje načine sudjelovale u dominantno muškoj povijesti, onoj pomorstva.

Flota BRODI/ONA je plovna, mobilna instalacija u stalnoj izgradnji, a nastaje u čast morskim i pomorskim heroinama “koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet. Od gusarskih kraljica i gusarica, moreplovki i brodograditeljica, koje su se od vremena prije nove ere pa sve do 20. stoljeća najčešće prerušavale u muškarce zbog dobro nam znanog uvjerenja da je “žena nesreća na brodu”, sve do pionirki 20. stoljeća koje su samostalno oplovljavale planetu, sudjelovale u utrkama, elektrozavarivale brodove tijekom svjetskih ratova. Koje su se izborile za prava na školovanje i rad u tehničkim strukama te kao inženjerke i obrazovane pomorske arhitektice konstruirale i dizajnirale brodove. Koje su kao obrazovane pomorkinje, kapetanice i časnice upravljale brodovima i plovile morima. Koje su kao obrazovane znanstvenice sudjelovale u utemeljenju znanosti o moru, istraživanju i mapiranju oceana i morskog života, kao aktivistice se zauzimale za očuvanje i spašavanje morskog svijeta i istovremeno doprinosile pomicanju granica i ravnopravnosti. Sve do danas kada ravnopravno studiraju, plove morima i konstruiraju brodove, a ipak i dalje sudjeluju s manje od 2% zaposlenih u pomorskoj industriji svijeta. (…)

(…) Brodice su duge 4.5m, plovne, g/radim ih samostalno, od drva, većim dijelom recikliranog, od drvenih podova, kašeta od voća i povrća s tržnica, parketa, dijelova suncobrana, starog namještaja, u ovom slučaju i metli i epoxy smole, a pokreću se sinergijom čovjeka i prirode, na vesla i jedra; ekološki, ne uzurpirajući okoliš, ni bukom ni pogonom, potpuno utopljene u krajolik.

Rad je procesualan, od ideje i namjere iz 2010. godine kao odgovor na iskustvo imanja i održavanja drvenog broda, do uspostavljanja mogućnosti po pitanju stjecanja znanja, prostora, uvjeta za rad i alata. od 2018. g/radim flotu BRODI/ONA u svom studiju RADI/ONA usred Zagreba (Palmotićeva 49) na tankoj liniji umjetničkog i praktičnog, kreiram tj. g/radim funkcionalnu umjetničku instalaciju, flotu posvećenu po/morskim junakinjama koja, osim što se pita “ima li mjesta za žene u svijetu pomorstva”, umjetničkom gestom, odlukom, organizacijom i radom: svojim rukama, g/radi “paralelni svijet-vijest-povijest”, redefinirani svijet-pomorstva. (…)
(…) Za izložbu u Art radionici Lazareti sagradila sam sedmu brodicu u čast svjetioničarki s dubrovačkog otočića Daksa iz 1901. godine – EUDOKSIJI KUSTRIĆ.
Brodicu sam sagradila većim dijelom reciklirajući metle koje smo u Lazaretima u tu svrhu prikupili od Dubrovkinja, Dubrovčana, gostiju i prijatelja.
Veliko hvala svima koji su dali svoju vrijednu metlicu da ju pretvorim u brodicu.
Jedna anegdota s metlom me isprovocirala tj. potakla da skroz samostalno – zaista sagradim svoj brod, tj. svoju flotu brodica posvećenih po/morskim heroinama. Iza metle stoji veliko povijesno, ekonomsko i kulturno značenje, oduvijek je bila nezamjenjiv radni alat, simbol uglavnom kućanskog i “ženskog” te obrtničkog rada (neizostavni alat starih zanatskih radionica) kao i simbol vještih žena. (…)

(…) EUDOKSIJA KUSTRIĆ bila je svjetioničarka na dubrovačkom otočiću Daksa, svjetlila je svjetionikom 1901. godine. Nije bilo lako, a ni uobičajeno biti svjetioničarka i Eudoksija se zasigurno morala nositi s mnogim izazovima svoga vremena. Bila je iz svjetioničarske obitelji Kustrić koja je obilježila prvih 30 godina rada svjetionika. 150 godina od prvog svjetla, a 121 godinu nakon naše svjetioničarke, svjetionik je ovu godinu ponovno zasvjetlio. Bilo je uobičajeno da svjetioničar na svjetioniku živi s obitelji, a žena je bila sposobna upravljati svjetionikom kada je svjetioničar bio onemogućen te je svakodnevno sudjelovala u radu svjetionika. U određenom povijesnom trenutku žene svjetioničara uspjele su se izboriti da budu plaćene za svoj rad, u početku kao asistentice, a potom i kao samostalne svjetioničarke.”

(iz teksta Matee Šabić Sabljić o floti i umjetničkom radu BRODI/ONA)

Na izložbi u Art radionici Lazareti bit će postavljena cijela flota BRODI/ONA, a saznat ćete i koja imena žena značajnih za povijest pomorstva nose druge brodice i koje su im žene bile kume prilikom porinuća.

“10. prosinca 2022. će kuma, ovovremena brodska heroina kapetanica Serena Melani, imenovati brodicu Eudoksiju i potom ćemo je porinuti sa istezališta Posat”- ali o tome i alternativnoj ženskoj povijesti pomorstva, uskoro.

Veselimo se vašem dolasku!

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH; Grad Dubrovnik, Matea Šabić Sabljić i svi koji su donirali svoje drvene metle kako bi postale brodicom.

MATEA ŠABIĆ SABLJIĆ
BRODI/ONA
“Metlice u brodice”

Art radionica Lazareti (lađa X)
25.11. – 18.12.2022.
radno vrijeme:
pon-pet // 11 do 18 h

postav izložbe: Matea Šabić Sabljić, Jure Sabljić i Nikša Vukosavić.

produkcija: ARL 2022

 

Lokacija

DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Hrvatska + Google Mapa
Skip to content