Loading Događanja

« Sva Događanja

#750 Statut – središnja proslava Godine Dubrovačkog statuta

29.05. u 20:00 - 22:00

Predavanje akademkinje Nelle Lonze i otvorenje središnje izložbe – “Dubrovački statut – vodič kroz pravni sustav i dubrovačku svakodnevicu 13. stoljeća”

Akademkinja Nella Lonza u predavanju će prikazati genezu dubrovačkog statutarnog prava, utjecaje i srodnosti s drugim pravnim sustavima, ukazati na tragove njegove primjene koja je trajala preko 500 godina, podcrtati simbolično značenje tog zbornika za kolektivni identitet Dubrovačke Republike te istaknuti jedinstvenu vrijednost Statuta kao vrela o dubrovačkoj srednjovjekovnoj svakodnevici koje sadrži.

Na izložbi koju će pripremiti akademkinja Nella Lonza i zaposlenici Državnog arhiva u Dubrovniku bit će prikazani najvažniji rukopisi Statuta, ali i izvodi iz dokumenata koji ilustriraju formiranje dubrovačkog statutarnog prava, povezanost s nekim drugim statutima, rimskim i kanonskim pravom, a predočit će se i primjere iz dugog razdoblja kada je Statut bio na snazi kao osnovni pravni zbornik Dubrovačke Republike te biljeg njezine državnosti i identiteta. Izložbu će pratiti dvojezični katalog.

Organizatori programa: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Državni arhiv u Dubrovniku, Kazalište Marina Držića

Prigodni umjetnički programi

ispred Sponze u 21 sat

Dubrovački simfonijski orkestar, Folklorni ansambl Linđo

Info

Datum:
29.05.
Vrijeme:
20:00 - 22:00

Lokacija

Palača Sponza
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa