Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

BESPLATNO TEMATSKO VOĐENJE „ZLATNO DOBA DUBROVNIKA“

01.12.2023..17:30 - 19:00

DOM MARINA DRŽIĆA

BESPLATNO TEMATSKO VOĐENJE „ZLATNO DOBA DUBROVNIKA“

Dom Marina Držića, u sklopu Zimskog festivala, organizira besplatno tematsko vođenje „Zlatno doba Dubrovnika“ za naše sugrađane i posjetitelje Grada. Nakon što smo u prethodnim tematskim vođenjima upoznavali život i djelo Marina Držića, razne aspekte svakodnevnog života te suvremenike njegovog doba, u novom tematskom vođenju nastavljamo upoznavati svakodnevicu, ali i političku situaciju Dubrovnika tijekom 15. i 16. st., tj. njegovog „zlatnog doba“. To je vrijeme kad mala, ali važna Dubrovačka Republika zaokružuje svoj teritorij, gradi vodovod, pokreće suknarsku industriju te, kako bi osigurala političku stabilnost, jedno vrijeme plaća dva danka. Ne manje važno, materijalno blagostanje i osjećaj sigurnosti bili su plodno tlo za razvoj kulture i umjetnosti. Upravo tada Marin Držić piše i prvi put u Dubrovniku izvodi svoja dramska djela, inspiriran sugrađanima i ritmom gradske svakodnevice: dočekuju se strani gosti, ispraćaju poklisari harača, kažnjavaju prijestupnici, svečanosti se obilježavaju raznim ceremonijalima, ali i zabavom za puk.

Upoznajte svakodnevicu života „zlatnog doba“ Dubrovnika, ali i detalje Držićeve živopisne biografije tijekom šetnje u koju će vas povesti licencirana turistička vodičica Marina Missoni Barišić. Početak tematskog vođenja je na Pilama (pored Amerlingove fontane) te slijedi nastavak i zaustavljanje na sljedećim lokacijama: Poljana Paskoja Miličevića (pored crkve Sv. Spasa), Placa, Luža, Pred Dvorom, stara gradska luka, Strossmayerova ulica, žitnica Rupe (ispred). Nakon silaska Ulicom od Domina, vođenje završava ispred Doma Marina Držića.

Tematska vođenja na hrvatskom jeziku će se održati u petak, 1. prosinca i u petak 8. prosinca u 17.30 sati. Predviđeno trajanje tematske ture je 1 sat i 30 minuta.
Po jednom terminu se može maksimalno prijaviti 20 posjetitelja, pa molimo da svoj dolazak najavite na mail: ured@muzej-marindrzic.eu ili na broj *385 91 61 51 590 (pozivom ili SMS porukom, Viber ili Whatsapp).

Kroz besplatna tematska vođenja koje Dom Marina Držića već godinama organizira prošli su brojni sugrađani i posjetitelji Dubrovnika. Obilazeći autentične gradske lokalitete približavamo im život i djelo najpoznatijeg hrvatskog komediografa Marina Držića, ali ih upoznajemo i sa zanimljivim detaljima iz bogate dubrovačke povijesti.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

 

Info

Datum:
01.12.2023.
Vrijeme:
17:30 - 19:00
Series:
Događanje kategorije:
, ,

Organizator

Dom Marina Držića
Telefon:
020/ 323-242
Email:
ravnatelj@muzej-marindrzic.eu
Website

Lokacija

Pile
Brsalje
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Skip to content