Loading Događanja

« Sva Događanja

DANI EUROPSKE BAŠTINE: Digitalizacija rukopisnog kataloga zbirki starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice Dubrovnik

05.10..19:00 - 20:00

U izlaganju će se predstaviti projekt digitalizacije starih rukopisnih kataložnih listića zbirki starih i rijetkih knjiga u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. Tri zbirke koje su 1990. godine registrirane kao kulturno dobro sadrže knjige tiskane od početka 16. do sredine 19. stoljeća: Collegium Ragusinum (oznaka CR), Antiqua (A), te Pozza-Katić (PK) s ukupno 10614 svezaka. Jedini način na koji je korisnik mogao konzultirati ovaj katalog bio je dolazak u knjižnicu, što znači da je bilo kojoj osobi koja ne živi u Dubrovniku ili ima poteškoće u kretanju pristup ovoj građi bio onemogućen. 

Nakon 4 godine obrade listića i upisa metapodataka u digitalnoj zbirci ZDUR, digitalizirani katalog je javno objavljen i dostupan za pretraživanje na mrežnim stranicama Dubrovačkih knjižnica. Posjetiteljima će biti predstavljeni dosad nepoznati statistički i sadržajni podaci o navedenim zbirkama, a posebno će biti izložena dva slučaja korisničkih zahtjeva uspješno riješenih po javnoj objavi digitaliziranih kataloga. Također će polaznicima biti pokazano na koji način pretraživati digitalnu zbirku.

Info

Datum:
05.10.
Vrijeme:
19:00 - 20:00
Događanje kategorije:
, , ,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website

Lokacija

Znanstvena knjižnica
Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website
Skip to content