Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

DANI EUROPSKE BAŠTINE: Digitalizacija rukopisnog kataloga zbirki starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice Dubrovnik

05.10.2023..19:00 - 20:00

Koliko u Znanstvenoj knjižnici ima starih i rijetkih knjiga? Gdje se nalaze? Na kojim su jezicima tiskane?  Kako ih pronaći i kako nam je u tome pomogla digitalizacija? Odgovore na ova i druga pitanja svi zainteresirani moći će doznati u četvrtak, 5. listopada 2023. u 19 sati, na 3. katu Znanstvene knjižnice (Cvijete Zuzorić 4) gdje će knjižničarke Paula Raguž i Josipa Vragolov održati  predavanje i prezentaciju pod naslovom „Zanimljivosti iz zbirki starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice nakon digitalizacije kataloga“. Ovo događanje odražava se u sklopu Dana europske baštine 2023.

Bit će predstavljen digitalizirani katalog tri zbirke koje su 1990. godine registrirane kao kulturno dobro: Collegium Ragusinum, Antiqua i Pozza-Katić. Jedini način na koji je korisnik ranije mogao konzultirati ovaj katalog bio je dolazak u knjižnicu. Danas je katalog dostupan svima iz udobnosti vlastitog doma.

Nakon četiri godine obrade listića i upisa podataka u digitalnoj zbirci ZDUR, digitalizirani katalog je javno objavljen i dostupan za pretraživanje na mrežnim stranicama Dubrovačkih knjižnica. Posjetiteljima će biti predstavljeni dosad nepoznati podaci o navedenim zbirkama, a posebno će biti izložena dva zanimljiva korisnička zahtjeva koja su uspješno riješena, baš zahvaljujući objavi. Nakon predavanja održat će se demonstracija pretraživanja digitalne zbirke.

Digitalizacijski projekt i njegove rezultate knjižničarke su ovog lipnja predstavile na 18. Danima specijalnih i visokoškolskih knjižnica u Lovranu.

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website

Lokacija

Znanstvena knjižnica
Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website
Skip to content