Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

KNJIGARAD – knjige, časopisi, publikacije…. djela umjetnika

19.05. u 20:00 - 21:00
Art radionica Lazareti u suradnji s Institutom Tomislava Gotovca i Galerijom Flora / HDLU Dubrovnik najavljuje
predavanje i pop-up izložbu:
KNJIGARAD – knjige, časopisi, publikacije…. djela umjetnika
predavač: Darko Šimičić / Institut Tomislav Gotovac
Knjige umjetnika su, prema Mišku Šuvakoviću, umjetnički koncepti avangardi, neoavangardi i postavangardi realizirani u mediju knjige. Umjetnici su oblikovali knjige za čitanje i gledanje kao oblik radikalnih umjetničkih strategija koje traže drugačije forme umjetničkog djela i inzistiraju na demokratizaciji umjetničkog stvaralaštva kroz direktnu komunikacija s publikom.
Knjige, časopisi i publikacije kao djela umjetnika pojavljuju se u vrijeme radikalnih povijesnih avangardi dvadesetih godina 20.st. (futurizam, dada, konstruktivizam, zenitizam, nadrealizam). Poseban zamah ovog oblika umjetničkog izražavanja dešava se šezdesetih godina pojavom pokreta fluxusa, konkretne i vizualne poezije te konceptualne umjetnosti.
Predavanje će pružiti uvid u još uvijek nenapisanu povijest knjiga, časopisa i publikacija u Hrvatskoj. Biti će ukazano na neke važne publikacije iz šezdesetih godina poput časopisa Gorgona (1961. – 1966.) ili edicije „a“ (1962. – 1964.), i na pojedine pjesnike/umjetnike koji su svojim radom značajno proširili polje umjetnosti (Dimitrije Bašičević – Mangelos, Josip Stošić, Boro Pavlović.). U knjigama Sanje Iveković izdanim 1975. godine prezentirana je kritika patrijarhalnih rodnih stereotipa kroz optiku masovnih medija. Naslov predavanja KNJIGARAD preuzet je iz naslova izložbe i publikacije koju su 1980. zajednički uradili Mladen Stilinović i Vlado Martek, umjetnici koji su napravili radikalan i inovativan opus knjiga. Oni su ujedno bili i članovi Grupe šestorice autora koji su pokrenuli izdavanje časopisa-kataloga MAJ 75 (1978. – 1984.) kao specifičan oblik komunikacije unutar radikalne izlagačke prakse. Uz ove karakteristične primjere biti će ukazano i na znatan broj publikacija nastalih u zadnjim desetljećima, poput novina koje je oblikovala i izdavala Ivana Keser ili knjiga nastalih u okviru jezične, performativne i vizualne prakse umjetnice Nore Turato.

Info

Datum:
19.05.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događanje kategorije:
, , , , , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa