Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe “Dubrovnik zimi” u prizemlju Narodne knjižnice Grad

16.08.2022..20:00 - 20:30

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u utorak, 16. kolovoza s početkom u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe “Dubrovnik zimi” splitske akademske slikarice Lili Gluić. Predgovor za izložbu napisala je prof. umjetnosti Maris Šišević. 

-Likovna djela Lili Glujić imaju jedinstveni zajednički nazivnik, njihovo je ishodište Mediteran. Gluić je slikarica sačinjena od energije, svjetla i boje Mediterana, uklopljena u tradiciju i duh svog zavičaja kojeg kroz najdraže joj motive na dubokoj osobnoj razini proživljava, iznova valorizira i impresionističkim likovnim govorom s očaravajućom lakoćom iskreno stvara i predaje svijetu. Njezin likovni odnos prema staroj i nestaloj našoj baštini je tautološki i toplo zaštitarski. 

Gluić u svakom potezu kista, spontano i iskreno govori svojim slikarskim dijalektom, ne luta za dalekim podnebljima i motivima, uvijek daje samu sebe kroz osobnu interpretaciju svog čarobnog kraja, na koncu ona će reći “Tu sam doma”. 

Bilo da se radi o akrilima ili akvarelima, to su uvijek vedre slike vedre duše, nevjerojatne svjetlosti, očišćene od svega nepotrebnog, impresije, uvijek jake figuracije s naslanjanjem na apstrakciju.

Lili Gluić u svom slikarskom poštenju ističe da umjetnost treba biti lijepa, da u njoj treba uživati kao dijete i uvijek iznova bit začuđen ljepotom. To je približava renoirovskoj teoriji umjetnosti, “Po mom mišljenju slika bi trebala biti nešto ugodno, veselo i ljupko. Da, ljupko! U životu već ima previše neugodnih stvari, bez da mi stvaramo nove.” Pierre-Auguste Renoir.

U prostorima Narodne knjižnice Grad, Gluić će svojim slikarskim rukopisom punim dražesti oživjeti naše domaće likove i autentičnu poeziju naših krajeva, punu sunca i svjetla.- izjavila je Šišević. 

 

Info

Datum:
16.08.2022.
Vrijeme:
20:00 - 20:30
Kategorija:

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website

Lokacija

Dubrovačke knjižnice
Znanstvena knjižnica, Ul. Cvijete Zuzorić 4
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324-084
Website
Skip to content