Loading Događanja

« Sva Događanja

Predavanje | Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

09.08..21:00 - 22:00

PREDAVANJE

Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

Kronološka šetnja kroz najvažnije dramske naslove povijesti Dubrovačkih ljetnih Igara kroz koje se mogu iščitavati karakteristike onoga što se zvalo dubrovačka ambijentalnost i obilježilo je, kao jedan od formativnih elemenata, povijest našeg najpoznatijeg i najstarijeg ljetnog festivala. Predavanje je reminiscentnog ali i edukativnog karaktera, jer u posljednjih tridesetak godina ambijentalnost na kojoj je izgrađen mit o Igrama, utkavši se u kolektivnu memoriju Dubrovčana, postepeno iščezava.

U isto vrijeme, pojmom ambijentalnosti se u javnosti često barata, a da ga se dovoljno ne razumije, kao i usporedbama Igara s velikim europskim festivalima poput Salzburga, Avignona ili Edinburgha.

Predavačica Petra Jelača, kazališna kritičarka koja već dva desetljeća prati dramski program Dubrovačkih ljetnih igara, provest će publiku kronološkom šetnjom kroz najvažnije ambijentalne postaje iz povijesti Igara, te nastojati dočarati u čemu je bila tajna i posebnost dubrovačke dramske ambijentalnosti u odnosu na ostale europske, te što je toliko oduševljavalo i kritiku i publiku.

Bit će razgovora i o mogućnostima suvremenih čitanja i prilagodbi tog fenomena, a publika je, kako ona koja se sjeća postaja ove kronološke šetnje, tako i ona koja o njima možda po prvi puta sluša, pozvana da se uključi svojim komentarima.

 

Predavačica: Petra Jelača

Lokacija

Atrij palače Sponza
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Hrvatska + Google Mapa
Skip to content