Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Scena Karantena: YIRA, YIRA

01.06. u 21:00 - 22:15
Autori: Bruno Isaković, Nataša Rajković
Izvođači i koautori / Performers and Co-authors: Juan Ejemplo, Leandra Atenea Levine Hidalgo, Pichón Reyna, Sofía Tramazaygues
Prijevod / Translation: Nikolina Židek
Produkcija / Production: Domino
Koprodukcija / Co-production: Drugo more, Malo Sutra, EPK 2020 / ECC Rijeka 2020
Jezik / Language: španjolski / Spanish
Titlovi / Subtitles: engleski i hrvatski / English and Croatian
Predstava „Yira, yira“ je nastala u suradnji Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicaama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juanom Ejemplom, Leandrom, Pichónom Reyna i Sofíom Tramazaygues. Njihove osobne priče otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte seksualnog rada koji se prikazuje u previranju između osobne odluke i životnih okolnosti. Govoreći o ovoj temi u društvu koje žudnju i seksulani užitak bezuvjetno odvaja od ideje rada i posla, propitujemo usput i koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. Istovremeno otvaramo pitanja radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti.
Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu upravo onoliko koliko ga i moralizira i prezire. Kad razmišljamo o seksualnom radu, podrazumijevamo razmjenu usluge za novac. No, koja je zapravo puna cijena i tko je plaća? Klijenti ili seksualni radnici i radnice svojim društvenim statusom, svakodnevnom stigmatizacijom, nepostojećom socijalnom zaštitom, pravnom nesigurnošću i mnogim drugim rizicima posla.
Seksualni rad je konfliktno i složeno područje koje presijeca razna pitanja ekonomske, etičke, pravne, religijske, rodne i klasne naravi. Sklizak je to teren za vladajuće strukture, teorije, pa i same civilne ljudskopravaške organizacije oko pitanja njena uređenja. Dok Hrvatska inercijom zauzima konzervativni stav kriminalizacije, seksualni je rad u Argentini dozvoljen. Eventualni manjak zakonske regulacije nadomješten je visokom razinom organiziranosti seksualnih radnika kroz sindikate još od 1994. godine, koji čine značajne korake u borbi za pravednije i bolje životne i radne uvjete seksualnih radnika.
Bruno Isaković je koreograf, plesač, performer i plesni pedagog. Diplomirao je suvremeni ples u Amsterdam School of the Arts 2009. godine. Dobitnik je nagrade žirija za najbolju solo izvedbu na Solo Dance međunarodnom festivalu u Budimpešti te nagrade struke za najboljeg koreografa (“Nečastive”, 2016.).
Nataša Rajković je kazališna redateljica, dramaturginja, producentica i bivša ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra pri Sveučilištu u Zagrebu. Od 2021. profesorica je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Informacije i rezervacije ulaznica: arl@arl.hr i porukom u inbox naše FB stranice: @ARL.Dbk
Cijena ulaznice: 40 kn, za studente, nezaposlene, umrovljenike… 20 kn
Gostovanje predstave realizira se u suradnji Udruge Domino i ARL, a u sklopu programa Scena Karantena.

Info

Datum:
01.06.
Vrijeme:
21:00 - 22:15
Događanje kategorije:
, , ,

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa