Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Tjedan mentalnog zdravlja – Ivana Bulat, predstavljanje knjige “Panta Rei”

26.05.2023..19:30 - 20:30

Ivana Bulat predstavit će psihološki roman Panta rei u petak, 26. svibnja u 19:30 u Narodnoj knjižnici Grad.
Predstavljanje je organizirano u suradnji s Udrugom Lukjernica, a u okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja kojemu je cilj podizanje svijesti i poticanje zajednice na promišljanje i poboljšanje razumijevanja mentalnog zdravlja.
U romanu pisanom u prvom licu, autorica opisuje tijek borbe i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti, a svoj roman, posvećuje svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe ali i mogućnosti ostvarivanja istoga. Panta rei pruža čitatelju mogućnost „obući cipele“ osobe s poremećajem osobnosti i svijet pogledati iz perspektive drugoga i različitoga. Ovaj roman ukazuje i na važnu odliku književnoga teksta, a to je širenje svjesnosti i poticanje empatije prema različitome, te destigmatizaciji, u ovom slučaju, osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.
Ivana Bulat, uz svoje prvo zvanje magistre ekonomije, postigla i zvanje praktičarke tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica je pod supervizijom. Ovom će prilikom, uz predstavljanje knjige, u interakciji s publikom govoriti i o procesu INDIVIDUACIJE – kao putu osobne samorealizacije i procesom postizanja istog.

„O raspadima glavnoga lika ne govori patetično, već s dosta objektivnosti, a psihološke oluje i tjelesne senzacije opisuje prilično detaljno. U rečenicama, koje idu od običnih, opisnih, do filozofskih, gotovo metafizičkih, prepoznaje se sva bol i sluđenost glavnoga lika, strahovi i neizvjesnosti, životna pitanja koja si je gotovo svaka osoba, neurotipična ili ne, postavila bar jednom u životu. Ako i nije dosad, postavit će.“ (Lektorica Marina Čilić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka)

*
To Jedno, koje sam uvijek tražila, nisam našla i mislim da ga nikada neću naći. Nisam jedna od onih sretnih koji ga mogu imati. Jer to Jedno u meni ne živi. Ako i živi, ima bezbroj lica. I zato nije Jedno koje tražim.
*
Koliko se sjećam, oduvijek postojimo nas dvije i obje se nalazimo u toliko boja i tonova da se i same iznenadimo kad otkrijemo neke nove. Znam da ona postoji jako dugo i da je postojala prije mene, jer mi moja logika nalaže da je moralo biti tako. Ja sam nastala kasnije iz jednostavnog razloga: da ona može preživjeti.
*
Koliko god riječi bile moćne, negdje postoji granica kad više ne djeluju. Najdublje emocije nalaze se izvan tih granica. (Iz romana Panta Rei)

Info

Datum:
26.05.2023.
Vrijeme:
19:30 - 20:30
Događanje kategorije:
, , ,

Organizator

Dubrovačke knjižnice
Telefon:
020/324-084
Email:
press.dkd@gmail.com
Website

Lokacija

Saloča od zrcala
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content