Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta“

28.12.2022..12:00 - 31.03.2023..23:30

Izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke“ koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka, otvorena je u srijedu, 28. prosinca 2022. u  Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će prikazano preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.

– Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma. Posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen Kulišić rođ. Šarlić, koje je fotografirao njezin otac Nino Šarlić, ali i drugi fotografi, na kojima se prikazuje lakoća života na odmoru, kupališna kultura i turistička svakodnevica, zabava i moda vremena s početka 20. stoljeća. U fotografijama se ocrtava ljudsko lice turizma, toplina i gostoljubivost te turizam koji je bio bitan i neodvojivi dio društvenog života zajednice, ali i intime pojedinca i života njegove obitelji – istaknuo je autor izložbe.

Osim razglednica i fotografija, na izložbi su predstavljeni i promidžbeni materijali pansiona, vila, ugostiteljskih objekata i hotela kroz 20. stoljeće kao i pojedini predmeti i suveniri. Sve navedeno na najbolji način ocrtava antropološke perspektive kojim turistička kultura oblikuje neku društvenu sredinu, odnosno način na koji formira destinaciju. Uz autora izložbe Ivicu Kipre, likovni postav potpisuje i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Izložba se u žitnici „Rupe“ može pogledati do 31. ožujka 2023.

Info

Od:
28.12.2022..12:00
Do:
31.03.2023..23:30
Kategorija:

Organizator

Dubrovački muzeji

Lokacija

Žitnica „Rupe“
Od Rupa 3
Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
+385(0)20 323 056
Website
Skip to content