Loading Događanja

← Natrag na Događanja

Dom Marina Držića

+ Google Mapa
Široka 7
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
++385 (0)20 323 242 http://muzej-marindrzic.eu

Muzej Dom Marina Držića osnovan je 1989. Smješten je uz crkvicu Domino, u zgradi izgrađenoj nakon velike trešnje 1667. dijelom na mjestu razrušene kuće i crkve prijašnjeg titulara Svih svetih, u kojoj je Držić prema obiteljskom pravu bio rektor.

Zanimljivo je kako je Držić rođen u kući koja se nalazila preko puta Kneževa dvora, a na žalost je uništena u potresu, a njegova obitelj koja je izgubila vlasteosku titulu prodala je tu kuću u vrijeme kad se on uz potporu Republike zaputio u Italiju na školovanje.

Iza Držića nije ostalo puno materijalnih tragova, pa čak ne postoji niti jedan njegov portret, no ono bitno, njegova djela nastavila su svoj život, još uvijek aktualna i jednako oštra i duhovita, kao i u doba Republike iz koje je potekao, koja ga je obilježila i koju je htio izmijeniti.

Stalni postav Doma Marina Držića zamišljen je kao mjesto na kojem se posjetitelj može vremenski vratiti u renesansu i osjetiti život tadašnjeg Dubrovnika. Muzej posvećen jednom piscu mora biti mjesto mašte, jer iz maštanja nastaju i riječi i velika djela. Tako je i ovaj prostorno mali i izvornim predmetima siromašan muzej svojevrsan spomenik Držićevim komedijama.

Na ulazu nas dočekuju lutke raznih likova iz Držićevih djela, u izvornoj veličini, rad Ivana Mitrovića. Tu je Pomet, Hekuba, Skup, Pastir…, a iza njih su vrata kroz koja se ulazi u izložbeni prostor u kojem je ”aleja držićologa”, osoba koje su proučavale piščev život i djelo i pri tom otkrile neke nove zanimljive detalje. Ostavljeno je mjesta i za buduće zaslužnike. Stubama označenim najvažnijim godinama u njegovom životu, čitatelj se penje na drugi kat gdje se uz obiteljsko i genealoško stablo nalazi i rekonstrukcija Držićeve radne sobe.
Muzejska zbirka Dom Marina Držića, osim kazališnih programa, plakata i fotografija utemeljenih na Držićevim djelima, sastoji se od slikarskih portreta suvremenih slikara, skulptura malih formata i predmeta primijenjene umjetnosti.

Utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj Doma Marina Držića bio je dubrovački književnik i umjetnik Feđa Šehović. Dom je jedno vrijeme djelovao pri Dubrovačkim muzejima, a potom je 2008. Postao posebna ustanova u kulturi, kojom je ravnala Vesna Delić – Gozze.
Od 2012. na čelu Doma u funkciji vršitelja dužnosti ravnatelja je Nikša Matić.

 

Dom Marina Držića
  • Pretraga nije dala rezultate.