Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Tanja Balač; NextGeneration i Stuck together, kratke filmske projekcije u Art radionici Lazareti

22.03..18:30 - 20:30

U petak 22. ožujka u Art radionici Lazareti (lađa X) ugostit ćemo makedonsku umjetnicu Tanju Balač i pokazati njena dva kratka filma – NextGeneration i Stuck Together.

Projekcije će početi u 18:30 h i puštat ćemo ih u nekoliko navrata do 20:30 h. Drop-in!

“NextGeneration”
Video animacija “NextGeneration” 5’20” (2023.) referira na probleme i apsurde današnjice s kojima se svakodnevno suočavaju djeca i mladi – anksioznost, psihoze, apatija, ekološke katastrofe i krize, ratovi, ekonomske krize i raspad sustava vrijednosti i znanja. O filmu sama autorica kaže “Next Generation” je video animacija čija je glavna poruka kritika stvarnosti i kaosa u kojem živimo. Kroz “vrisak” djeteta čije zatvorene oči govore o dječjoj nevinosti, neizvjesnosti i strahu od budućnosti, ali istovremeno upozoravaju na sve porušene vrijednosti koje su im ostale u nasljeđe. Narušeni međuljudski odnosi, otuđenost i izolacija koju živimo u ovom digitalnom svijetu te apel za ljubavlju i razumijevanjem, kao jedinom mogućnošću ponovnog povezivanja, bila je tematska poveznica s temom ovog „Zimskog salona“.“ Film je je osvojio Grand Prix na Zimskom salonu 2024. u Skoplju. Zimski salon je bienalna manifestacije Udruženja likovnih umjetnika Makedonije koja se održava punih 40 godina. Tema ovogodišnjeg Salona bila je „intimost i povezanost“, a selektorica je bila Oksana Karpovec iz Ukrajine.
Više o filmu: https://tanjabalac.com/eye.html

“Stuck together” 5’35” (2020.) je eksperimentalni film kojim autorica otvara brojna društvena pitanja, stavljajući naglasak na migracije i značenje obitelji i doma. Video prenosi ozbiljnu društvenu poruku, a naglasak stavlja na svijest o sudbinama ljudi s različitih strana svijeta koji tražeći bolji život i svoje utočište ostaju zatočeni i zaglavljeni u prostoru i vremenu. Film pokušava izložiti diskurs o aktualnim migracijama i migrantima, sagledati ih u širem kontekstu i kroz konkretnu umjetničku praksu. Do sada je ovaj film bio prikazan na nekoliko međunarodnih festivala.
Sydney Short Film Festival 2021 (Australia) – Finalist; Santorini Film Festival 2021 (Greece) – Finalist; Rome Independent Prisma Awards 2020 (Italy) – Official Selection; Anarchy Film Festival 2020 (Manchester, UK) – Award Winner
Više: https://tanjabalac.com/st.html

Tanja Balač (Skopje, r. 1968.). 1991. g. diplomira na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skopju na odjelu za slikarstvo. Utirući svoj umjetnički i profesionalni put, 2008. magistrira na istom fakultetu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Makedonije od 1991. godine, a u razdoblju 2006.-2013. godine obavlja funkciju predsjednice. Od brojnih profesionalnih posjeta izvan granica svoje zemlje valja izdvojiti studijsko osposobljavanje u Parizu 2003. godine. Svoje profesionalno i umjetničko iskustvo obogaćuje sudjelovanjem na međunarodnim festivalima i izložbama za koje je više puta dobila međunarodna priznanja i nagrade.Uz slikarstvo, u zadnjem desetljeću aktivno istražuje na polju novih medija. Bavi se slikarstvom, instalacijama, eksperimentalnim i dokumentarnim filmom te video artom. Živi i radi u Skopju.

 

Info

Datum:
22.03.
Vrijeme:
18:30 - 20:30

Organizator

Art radionica Lazareti
Telefon:
+385 (0)20 324 633
Email:
arl@du.t-com.hr
Website

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content