Loading Događanja

« Sva Događanja

Figure, figure – predstava Martine Tomić, Ivane Đule i Studija za suvremeni ples u ARL

26.04..20:00

Plesna predstava Studija za suvremeni ples ‘Figure, figure’ koreografkinje Martine Tomić i dramaturginje Ivane Đule premijerno je izvedena u studenom 2021. u Zagrebačkom plesnom centru.

Gostovanje Studija za suvremeni ples u Art radionici Lazareti najavljujemo za 26.4. s početkom u 20 sati.

Predstavu izvode: Dina Ekštajn, Ida Jolić, Ana Mrak.

Ovaj rad inspiriran je esejom the end of the poem Giorgia Agambena u kojem stoji da je kako poezija nastaje u napetosti između zvuka i značenja. ‘Mogućnost opkoračenja ono je što poeziju dijeli od proze: trenutak kada se rima ne podudara s krajem misli. Ali što se događa kada pjesma završi? kada mogućnost opkoračenja više ne postoji? predstavlja li kraj pjesme krizu stiha i poništenje poetskog? analizirajući Baudelaireovu pjesmu i njezin kraj, Proust komentira kako je pjesma odjednom uništena, kako je ostala bez daha. Walter Benjamin za kraj druge Baudelaireove pjesme piše kako pjesma odjednom samu sebe prekida. Kao da pjesma zapravo ne može imati kraj, budući da kraj podrazumijeva ono što poeziji nije imanentno – podudaranje zvuka i značenja. Naslanjajući se na Valeryevu opservaciju kako je poezija prozi, ono što je ples hodu, opsesiju krajem pjesme prenosimo na pokret.

što je kraj pokreta? (što je početak plesa?)
u kojem trenutku hod postaje ples?
što ako kraj postaje početak?
tražeći odgovor, pokret zaustavljamo u pozama.
statičnim figurama.

istražujući pojam figure u svakodnevici, književnosti, sportu i plesu stvaramo krajolike tijelom. krajolike figura u pokretu. ispitujemo odnos prema (vlastitoj) figuri, tjeramo ju van granica ranije uspostavljenih pokreta. izlažemo se. koliko nam je ugodno u očekivanoj ženskoj figuri? što je očekivana ženska figura? što ako pretjeramo? koja je granica i postoji li? figura u pokretu postaje ples. donosi niz novih asocijacija i emocija. koje od njih su nam prihvatiljive, koje nisu. što one za nas znače i trebaju li nešto značiti. što je tipična figura suvremenog plesa?
pet pjevanja zamišljeni su ovdje kao posveta plesu.
tijelu.
figuri.
kraj(u).’

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.

Info

Datum:
26.04.
Vrijeme:
20:00
Događanje kategorije:
, ,

Organizator

Art radionica Lazareti
Telefon:
+385 (0)20 324 633
Email:
arl@du.t-com.hr
Website

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content