Loading Događanja

« Sva Događanja

Izložba MDRD „Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.“

28.10.2022..18:00 - 31.12.2024..20:00

Izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

„Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.“

  1. godišnjica oslobođenja hrvatskoga juga

 

Povodom  ovogodišnje 30. obljetnice prve i dotad najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije, poduzete u 1992. godini, Muzej Domovinskog rata priredio je stvarnu i virtualnu izložbu „Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.“. Kao i prethodna izložba „Herojska obrana Grada 1991.“, realizirana je u sklopu sveobuhvatnog dvogodišnjeg muzejskog projekta „Dani ponosa“ koji je pokrenut s ciljem nastavka sustavnog rada na sakupljanju i cjelovitoj obradi građe iz svih zbirki Muzeja te prezentaciji na taj način utvrđenih novih povijesnih činjenica o ovim iznimno važnim događajima iz Domovinskog rata. Izložbu čine tri zasebne kronološko – tematske cjeline:

Deblokada Dubrovnika (18. svibnja – 30. lipnja 1992.)

Operacije „Tigar“ (1. – 13. srpnja 1992.) i „Oslobođena zemlja“ (22. srpnja -15. rujna 1992.)

Operacije “Oslobađanje Konavala ” i „Vlaštica“ (21. – 26. listopada 1992.)

U uvodnom dijelu prve cjeline prezentirano je stanje na dubrovačkoj bojišnici početkom 1992. i najvažniji vojno-politički događaji koji su odlučujuće utjecali na daljnji tijek ratnih operacija, a posebno osnivanje Južnog bojišta i uspješna obrana doline Neretve u travnju 1992. U središnjem dijelu ove cjeline, izloženim izvornim dokumentima, ratnim zemljovidima, fotografijama, video zapisima i novinskim prilozima, pratimo ratna događanja od prelaska snaga Južnog bojišta u napadna djelovanja 18. svibnja, borbe vođene za oslobađanje Dubrovačkog primorja i zaleđa, te izlazak snaga ZOOD iz Grada 26. svibnja, njihovo oslobađanje Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Osojnika i spajanje postrojbi HV u Mokošici, čime je uspješno izvršena deblokada Dubrovnika. Prezentirani su i razorni agresorski napadi na sam Grad i njegovu zaštićenu povijesnu jezgru tijekom svibnja i lipnja 1992. godine.

U drugoj tematskoj cjelini obrađene su napadne operacije „Tigar“ i „Oslobođena zemlja“ kojima su, u vremenu od srpnja do polovice rujna 1992., zauzeta neprijateljska uporišta Golubov kamen, Uskoplje i Ivanica te učvršćene obrambene crte na planinskom prostoru Bobana. Time je ostvarena potrebna dubina prostora za nastavak oslobađanja dubrovačkog područja.

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme izvođenja operacije oslobađanja Konavala, zauzimanja važnog neprijateljskog uporišta Vlaštice i izlaska postrojbi HV na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Prekidom napadnih djelovanja i učvršćivanjem nove crte obrane uspješno je završena VRO Oslobađanje juga Hrvatske. U sklopu ove cjeline prezentirana je i velika dubrovačka „Festa slobode“ koja je održana 29. listopada 1992. godine u nazočnosti predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tom prigodom, pred svečanim postrojem snaga Južnog bojišta u gruškoj luci, dr. Tuđman je odao priznanje Hrvatskoj vojsci, stanovništvu dubrovačkog područja i njegovim braniteljima za ovu veliku pobjedu.

Izložba se može razgledati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata, u tvrđavi Imperijal na Srđu – simbolu herojske obrane Grada i konačne pobjede u Domovinskom ratu, od 29. listopada 2022. a bit će dostupna i virtualno na muzejskoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama.

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. i 2022. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Voditeljica projekta i autorica izložbe: Varina Jurica Turk

Vizualni identitet i likovni postav: Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš

Muzej je otvoren za posjetitelje svaki dan od 9 do 17 sati.

Info

Od:
28.10.2022..18:00
Do:
31.12..20:00
Događanje kategorije:
,

Lokacija

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Srđ ulica 1
Dubrovnik, Dubrovnik 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
020/324856
Skip to content