Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik DANI PONOSA HEROJSKA OBRANA DUBROVNIKA 1991. u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj 22. veljače – 21. svibnja 2023.

22.02.2023..08:00 - 21.05.2023..17:00

Izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

DANI PONOSA

HEROJSKA OBRANA DUBROVNIKA 1991.

u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj  

22. veljače – 21. svibnja 2023.

 

U sklopu sveobuhvatnog muzejskog programa obilježavanja 30. obljetnice uspješne herojske obrane grada Dubrovnika 1991. godine, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredio je stvarnu i virtualnu izložbu „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“, kojom je cjelovito obrađeno najteže razdoblje rata od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991.

Čine je tri zasebne tematske cjeline:

  • Početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.)
  • Najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.)
  • Dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

U prvoj tematskoj cjelini prezentiran je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivane teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze gradu Dubrovniku.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme Grad.

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Temeljni cilj izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja nam je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica. Ovom prigodom prezentirali smo dokumente civilne i vojne provenijencije, a posebno cjelovito obrađenu građu Kriznog štaba, izvorne ratne dnevnike Centra za obavješćivanje i Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik, kao i izvorne fotografije iz muzejske zbirke. Izloženi su i opsežni izvodi iz dnevnih izvješća Radio Dubrovnika i dubrovačkog studija HRT-a, kao i članci iz ratnih izdanja Dubrovačkog vjesnika, Slobodne Dalmacije, te crnogorske Pobjede i njenih posebno tiskanih izdanja „Rat za mir“.

Jedna od posebnosti ove izložbe je da su pojedinačne tematske cjeline zasebno prezentirane kronološkim slijedom, sukladno sadržaju koji obrađuju, a potom izložene u homogenom postavu „Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.“.

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, Voditelj zbirke fotografija i viša kustosica, Voditeljica zbirke dokumenata Varina Jurica Turk.

Info

Od:
22.02.2023..08:00
Do:
21.05.2023..17:00
Kategorija:

Lokacija

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj
Turanj 2
Karlovac, 47000 Hrvatska
+ Google Mapa
Skip to content