Loading Događanja

« Sva Događanja

Otvorenje izložbe „150 godina Dubrovačkih muzeja“

23.07.2022..21:00 - 30.04.2023..23:30

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka, Dubrovački muzeji u subotu 23. srpnja 2022. u Kneževu dvoru  organizirali su otvorenje središnje izložbe “150 godina Dubrovačkih muzeja”.

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej.

Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.

Izložba “150 godina Dubrovačkih muzeja“ prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno – pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi će se moći vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća. Bit će predstavljena dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području.

Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić potpisuje stručnu koncepciju izložbe.

Autori tekstova su kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša  i Lucija Vuković.

Izložba „150 godina Dubrovačkih muzeja“ ostaje otvorena do 30. travnja 2023. godine.

Veliku obljetničku izložbu Dubrovačkih muzeja prate i novi prigodni suveniri na koje će tijekom otvorenja biti odobreni popusti od 20 posto.

 

Info

Od:
23.07.2022..21:00
Do:
30.04..23:30
Događanje kategorije:
, ,
Website:
www.dumus.hr

Organizator

Dubrovački muzeji
Telefon:
020 321 497
Email:
info@dumus.hr
Website

Lokacija

Knežev dvor
Pred Dvorom 3
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Mapa
Telefon:
+385(0)20 417101
Website
Skip to content